Muskelverk etter trening? Derfor det blir mindre vondt etter neste økt.

Ny forskning forklarer nå hvorfor musklene raskt venner seg til hardtrening.

22. august 2015 av Jesper U. Larsen

Etter første økt på treningssenteret etter en avslappende ferie, kan du være ganske sikker på at du kjenner det i musklene dagen etter. Men allerede neste gang du trener, får du mindre treningsverk. Vitenskapen har lenge forsøkt å forklare hvorfor musklene så raskt vender seg til belastningen vi utsetter dem for. Takket være amerikanske forskere ved Brigham Young University er vi nå litt nærmere svaret.

Til stor overraskelse for forskerne viser det seg at immunforsvarets såkalte T-celler spiller en viktig rolle. Disse kjenner vi ellers som cellene som oppsporer og angriper bakterier og virus vi pådrar oss.

– Vi tenker normalt på T-celler som noe som reagerer på infeksjoner, ikke noe som reparerer muskler. Der hvor muskelfibrene var skadet fant vi likevel en signifikant opphopning av T-celler, forteller Robert Hydahl, en av forskerne bak undersøkelsen.

I følge forskeren tyder dette på at musklene husker skader de har blitt påført, og neste gang de utsettes for samme behandling, aktiveres immuncellene raskere. Dermed repareres musklene fortere og mer effektiv. Studien understreker enda en gang et det er helt avgjørende at du jevnlig gir kroppen nye utfordringer. Så vil du se resultater, må du øke vekten og skifte øvelser i styrketreningsprogrammet.

Kilde: Frontiers in Physiology

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: