Nå målet ditt: Kosthold eller trening? - 2

MÅLSETTING: Et friskt hjerteVerktøy: Kosthold Slik gjør du:Du gjør mye for et friskt og sterkt hjerte ved å passe på at du spiser mye kostfiber og får i deg mengder av omega-3-fett som beskytter hjerte og kretsløp mot åreforkalkning og blodpropp. Omega-3 er fiskeoljer som særlig finnes i fet fisk. Men også avokado, nøtter, mandler, bladgrønnsaker, tangprodukter, linfrø- og rapsolje er gode kilder. I studier er det påvist at fisk og omega-3 reduserer faren for plutselig hjertedød ganske betydelig.

21. november 2012

MÅLSETTING: Et friskt hjerte

Verktøy: Kosthold

Slik gjør du: Du gjør mye for et friskt og sterkt hjerte ved å passe på at du spiser mye kostfiber og får i deg mengder av omega-3-fett som beskytter hjerte og kretsløp mot åreforkalkning og blodpropp.

Omega-3 er fiskeoljer som særlig finnes i fet fisk. Men også avokado, nøtter, mandler, bladgrønnsaker, tangprodukter, linfrø- og rapsolje er gode kilder. I studier er det påvist at fisk og omega-3 reduserer faren for plutselig hjertedød ganske betydelig.

Du kan likevel ikke droppe treningen helt. Fysisk aktivitet er nemlig spesielt viktig for et sunt kolesterolnivå.

MÅLSETTING: Å holde seg frisk

Verktøy: Kosthold

Slik gjør du: Immunforsvaret er en ufattelig kompleks størrelse som krever en rekke råstoffer, blant annet viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter, for å fungere optimalt.

Grønnsaker, frukt, bær samt fisk og magert kjøtt er helt essensielle byggesteiner for en robust helse. Det hjelper også å redusere inntaket av mer eller mindre industrielt bearbeidet mat samt sukkerbomber som svekker motstandskraften.

Fisk er viktig fordi den gir D-vitamin, kanskje det viktigste vitaminet for et godt immunforsvar.

MÅLSETTING: Å unngå diabetes

Verktøy: Trening

Slik gjør du: Veltrente muskler virker som en svamp som nærmest suger sukker og fett ut av blodet før det gjør skade. Noe av det farligste ved manglende aktivitet er at insulinfølsomheten faller, slik at kroppen får problemer med å regulere ned blodsukkeret, og fettet hoper seg opp.

Type 2-diabetes, den vanligste formen for diabetes, skyldes først og fremst en kombinasjon av overvekt og fysisk passivitet. Driver du med rimelig hard mosjon som involverer store muskelgrupper som bein og rumpe, i 30 minutter om dagen, vil du nærmest eliminere risikoen for type 2-diabetes.

MÅLSETTING: Flat mage

Verktøy: Kosthold

Slik gjør du: Kostfiber og vann er de viktigste forutsetningene for en sunn fordøyelse, og holder magen flat og velfungerende. Fibrene fyller opp, mens vannet sørger for riktig konsistens.

Trening er likevel en god nummer to, fordi det varierende trykket inne i magen under treningen sørger for å presse tarminnholdet videre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: