Nå målet ditt: Kosthold eller trening? - 3

21. november 2012

MÅLSETTING: Bedre søvn

Verktøy: Trening

Slik gjør du:
Jevnlig trening er glimrende hvis du vil unngå urolige netter. Du sover ikke lenger fordi du begynner å trene, men søvnkvaliteten blir bedre og du får mer ut av timene du sover.

Tidspunktet for treningen er likevel viktig. Enkelte har problemer med å sovne hvis de trener om kvelden, fordi kroppen blir for varm. Andre har ikke slike problemer, så du må bare prøve deg frem.

MÅLSETTING: Å unngå kreft

Verktøy: Trening

Slik gjør du:
Du reduserer faren for mange fryktede kreftformer hver gang du er i bevegelse. Løp, svøm, tren crossfit eller ta sykkelen på jobb. Jo mer fysisk aktiv du er, desto raskere faller risikoen for flere kreftformer. Vil du være optimalt beskyttet, skal du trene med høy intensitet i mer enn fire timer per uke.

Kostholdet har også betydning for kreftrisikoen. Men selv om undersøkelser av grønnsaker, bær og frukt viser at de er fulle av stoffer som nøytraliserer kreftfremkallende forbindelser og beskytter DNA, er det vanskelig å bevise effekten i studier foretatt på mennesker.

Et grønt kosthold er bra hvis du vil unngå kreft i munn, spiserør, mage og lunger. Kreftfaren reduseres nemlig med fire prosent for hvert 200 gram frukt og grønnsaker du spiser per dag. Likevel er ikke frukt og grønt den mirakelkuren mot kreft som ekspertene tidligere trodde.

MÅLSETTING: Lavere blodtrykk

Verktøy: Kosthold

Slik gjør du:
Du gjør klokt i å spise etter den såkalte DASH-planen, som ifølge mange seriøse studier kan redusere blodtrykket like effektivt som blodtrykksmedisin. Effekten viser seg allerede etter et par uker. DASH-planen inneholder masser av grønnsaker, frukt, bær, magre meieriprodukter, fullkornprodukter, fisk, fjørfe og nøtter, men krever samtidig at du reduserer inntaket av salt, rødt kjøtt og søtsaker.

Enda mer effektivt blir det hvis du samtidig passer på å trene og kvitte deg med overflødige kilo. Men mosjonen virker blodtrykksdempende i seg selv hvis du trener regelmessig – og tilstrekkelig hardt.

MÅLSETTING: Mindre stress

Verktøy: Trening

Slik gjør du:
Befolkningsundersøkelser viser klart at mosjonsløpere stresser mindre og er mer tilfreds med tilværelsen. Det skyldes at trening øker hjernens innhold av signalstoffene dopamin og serotonin. Mens dopamin fremkaller velvære, gjør serotonin at humøret blir bedre. Dette forklarer hvorfor man føler seg så vel, er i bedre humør og føler seg mindre stresset etter at man har trent.

En hard treningsøkt kan løfte humøret i opptil tolv timer etter treningen, og hard trening benyttes faktisk til behandling av selv alvorlige depresjoner.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: