Værktøjskasse, sportsudstyr, mad, fisk, gulerod, cykelsko, tennisketcher, vandflaske
Kosthold eller trening? Se hvilke verktøy som er mest effektive for å unngå diabetes, få mer energi eller holde hodet klart.

Nå målet: Kosthold eller trening?

Er målet å gå ned i vekt, eller vil du bare ha mer energi? Se om kosthold eller trening er den beste løsningen for å nå målet.

19. november 2012

Her ser du elleve mål som du kan oppnå enten med kosthold eller mosjon.

MÅL: Vekttap

Verktøy: Kosthold

Slik gjør du: Spiser du sunn og mager mat, vil du som regel oppnå et vekttap som på kort sikt er 2–3 ganger større enn det du kan oppnå ved å følge et treningsprogram. For de fleste er det dessuten lettere å redusere det daglige kaloriinntaket med 500 kalorier enn å bruke en time på treningssenteret hver dag for å forbrenne de samme kaloriene.

Trener du hardt og ofte, motarbeider ofte appetitten slankevirkningen av treningen, fordi du blir ekstra sulten av anstrengelsene. Husk likevel at det er vekttapet på lang sikt som er viktig for helsen. For å få til det, må du kombinere trening og riktig kosthold.

Sterke muskler gir bedre muskeltoning og øker hvilestoffskiftet. Dessuten motvirker treningen stress, som lett kan føre til overspising.

DIT MÅL: Skarp hjerne

Verktøy: Trening

Slik gjør du: De arbeidende musklene danner stoffet BDNF. Det har en enestående virkning på hippocampus, som er hjernens hukommelsessenter. Dels får BDNF hjernecellene til å dele seg; dels danner hjernecellene nye forbindelser med hverandre og dermed nye kretsløp i hjernen.

Én studie har for eksempel vist at forsøkspersoner etter tre måneder med mosjonsløp hadde økt størrelsen på hippocampus med 16 prosent. Motsatt vet man også at bare få uker med inaktivitet kan være nok til å fremkalle målbare konsentrasjonsproblemer og problemer med hukommelsen.

DIT MÅL: Mer energi

Verktøy: Trening

Slik gjør du: Humør og energinivå lar seg lett påvirke av trening. Når du trener, skiller musklene ut mengder av hormoner som transporteres til hjernen og gir en følelse av overskudd. Foreløpig er ikke virkningen av disse hormonene på hjernen fullstendig kartlagt, men man kan konstatere at de i tillegg til å gi overskudd også gjør at det skal mer til før du blir trett og sliten.

Samtidig får treningen hjernen til å skille ut visse signalstoffer, blant annet endorfiner, som løfter humøret og gir en følelse av velvære. Du sover også bedre når du trener. Alt i alt gjør dette at en tur på treningssenteret er et effektivt middel mot tretthet og dårlig humør.

Logg inn og se de siste åtte målene du kan oppnå enten via kosthold eller trening

De åtte målene er:

  • Hold deg frisk

  • Flat mage

  • Et sterkt hjerte

  • Unngå diabetes

  • Stress ned

  • Senk blodtrykket

  • Unngå kreft

  • Sov bedre

Se rådene på neste side.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: