Løper sjekker puls

Hvorfor er pulsen så høy?

Jeg har nettopp løpt et løp på fem kilometer med en gjennomsnittspuls på 184 – som tilsvarer 90 prosent av maks. (som er 204). Likevel brukte jeg 5,5 minutt per kilometer. Er det noe galt?

30. september 2022 av Redaktionen

Det er ikke noe unormalt eller bekymringsfullt med høy puls, selv om du ikke synes at tempoet var imponerende. Det er ikke noen generell sammenheng mellom løpetempo og puls. Pulsen til en løper er alltid avhengig av vedkommendes form.

Lær mer om løping her.

Er formen relativt dårlig, vil pulsen være høy selv om det ikke går særlig fort. Selv når formen blir bedre er det ikke uvanlig å løpe et femkilometersløp med en puls på 90 prosent. Det vil de fleste oppleve hvis de presser seg. Din opplevelse av at pulsen ganske raskt passerer 80 prosent av maksimal puls, er heller ikke overraskende.

Les også: VO2 maks: Slik blir du mindre andpusten

Bruk Karvonens formel

De fleste mosjonsløpere vil faktisk ha problemer med å holde pulsen særlig mye lavere uten å måtte redusere tempoet betydelig. Men sjekk også utregningen. Enkel prosentregning er dårlig egnet i sammenhengen. Bruk heller Karvonens formel.

Sjekk vår hvilepulstabell her.

Karvonens formel

Aktiv Trening benytter Karvonens formel, der man også regner med hvilepulsen. 90 prosent etter Karvonens formel gir altså en noe høyere intensitet enn hvis du regner 90 prosent av maksimalpulsen.

Karvonens formel: (maksimalpuls – hvilepuls) x belastning i prosent + hvilepuls = den pulsen du skal trene med.

Hvis hvilepulsen for eksempel er 50, og maksimalpulsen 204, tilsvarer 90 prosent av maksimal ytelse 189 slag, fordi (204 – 50) x 0,9 + 50 = 189 slag.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: