Må begynnere ha høyere puls?

Stemmer det virkelig at en begynner (som jo har høy hvilepuls) skal trene med høyere puls enn en som er veltrent? Eller misforstår jeg Karvonens formel?

Til pulstrening er Karvonens formel glimrende fordi den tar hensyn til at hvilepulsen blir lavere etter hvert som du kommer i bedre form.

Men som du selv er inne på, kan det lett virke som om begynnere må trene mye hardere enn folk som er i god form. Det skal de selvfølgelig ikke.

Det er imidlertid ikke bare hvilepulsen som avgjør hvor hardt du bør trene. Den prosentvise belastningen bør også endre seg fordi den avhenger av om du er begynner, har trent lenge eller tilhører eliten.

Mens en utrent person for eksempel kan trene utholdenheten ved cirka 60 prosent av den maksimale ytelsen, må en mer veltrent person trene med en belastning på opp mot 75 prosent for å utfordre systemene i kroppen. Skjemaet under viser forskjellene.

Pulsparadokset i Karvonens formel

Eksempel: En mann med en makspuls på 180 og en hvilepuls på 50 vil få bedre utholdenhet ved å trene med 70–80 prosent av maksimal ytelse:

(180 - 50) x 0,70 + 50 = 141 (180 - 50) x 0,80 + 50 = 154

Men hvis formen er dårlig, og hvilepulsen derfor er 80, må han faktisk trene med en puls på 150–160!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: