Pulstrening: Derfor bør du gjøre det

Pulstrening kan hjelpe deg til å prestere bedre, enten du er erfaren konkurranseutøver eller en energisk mosjonist Her er fire gode grunner til å finne frem pulsklokken.

7. mai 2014 av Torbjørn Sindballe

Pulsklokken har kommet litt i skyggen i takt med at andre treningsmålere har gjort sitt inntog. Men det er gode grunner til å finne den frem igjen. Den direkte tilbakemeldingen fra hjertet gir nemlig en rekke fordeler når du trener:

1. Du trener mer effektivt

Pulsklokken gir direkte innblikk i hva som skjer i kroppen når du trener. Den kan fortelle hvor hardt du må jobbe for at du skal trene kondisjonen og utholdenheten optimalt. Ved hjelp av en enkel test av makspulsen – som du finner på neste side – eller en mer avansert fysiologisk test, kan du bestemme treningssonene dine.

De beskriver hvor høy puls du må ha for å trene kondisjonen best mulig, eller hvor lav puls du bør ligge på for å trene utholdenheten på lange distanser. Treningssonene gir også en pekepinn om hvor melkesyreterskelen befinner seg, og dermed hvilken puls du må holde deg under for å unngå at musklene blir fulle av melkesyre på tempoturene.

2. Du disponerer kreftene bedre

Hvis du bruker pulsklokken under en konkurranse, får du en pekepinn om hvilken puls du kan holde på 5-kilometeren, maraton, et sykkelritt eller en halv ironman. Det er verdifull kunnskap når du trener, for det gjør det mulig å legge opp treningen etter konkurransetempoet.

Man blir som kjent god til det man trener, så før konkurranser vil det være en stor fordel. Når du kjenner konkurransepulsen på forskjellige distanser, kan du også disponere kreftene underveis i løpet. Hvis du for eksempel har målt at pulsen ligger på gjennomsnittlig 165 slag per minutt under en 10-kilometer, kan du bruke dette tallet som en rettesnor i senere konkurranser. Spesielt i starten av et løp har mange en tendens til å løpe for fort, og det avslører pulsklokken med det samme.

3. Du kjenner om du er på topp

Når du kjenner pulsen under normale forhold, kan du bruke den til å vurdere restitusjonstilstanden – og hvordan kroppen har det. Du opplever kanskje på en treningsøkt at pulsen er en del lavere enn normalt, og at du ikke får den opp på normalt nivå selv om du presser på. Det er ofte et tegn på at kroppen er sliten og trenger hvile. Er du i ferd med å bli syk, vil pulsen være høyere enn normalt både under hvile og trening.

4. Kend din fremgang

Hvis du sammenligner pulsen med løpetempoet, eller det antallet watt du oppnår på spinningsykkelen, vil du over tid få et bilde av formutviklingen. Når du kan holde høyere tempo med samme puls, betyr det at formen er blitt bedre, og du kan glede deg over at det harde arbeidet gir uttelling.

Hvis du gjør det til en vane at du én gang i uken løper en fast distanse på for eksempel tre kilometer i et gitt tempo og registrerer gjennomsnittspulsen underveis, får du et godt bilde av om treningen faktisk virker. Er pulsen lavere ved samme hastighet, betyr det at formen er på vei opp.

Pulstrening for dummies

Logg inn, og last ned en komplett begynnerguide for pulstrening

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: