Menn og kvinner ror i romaskiner side om side på treningssenter
Romaskintrening

Romaskinen er et av de mest effektive apparatene på hele treningssenteret.

© iStock

Romaskinen trener flest muskler

Bruker du romaskinen? Hvis ikke, så bør du sette i gang! Romaskinen er nemlig et av de mest effektive kondisjonsmaskinene på treningssenteret, fordi alle musklene i kroppen blir brukt.

24. mai 2019 av Kasper Danborg

Hva er romaskinen?

Roing er fremragende trening for hele kroppen. Både bein, rumpe, kroppskjerne, rygg og armer får kjørt seg, mens kondisjonen skyter i været. 

I romaskinen kan du trene både muskler og kondisjon, nesten som om du er på vannet – bortsett fra at du ikke blir utfordret på balansen.

I tillegg til at det er skikkelig effektiv styrke- og kondisjonstrening, er trening i romaskinen skånsomt for kroppen - hvis du har kontroll på teknikken. Har du ikke det, så risikerer du å få overbelastningsskader og treningen blir mindre effektiv. 


Hva egner romaskinen seg til?

Romaskinen er spesielt bra til intervaller, siden hastigheten på ett sekund kan settes opp eller ned. Hvor tung treningen skal være, stiller du inn ved å endre den såkalte dragfaktoren. 

På de fleste romaskiner gjøres det med et håndtak på siden av svinghjulet. Det kan godt forvirre litt, og mange setter en altfor høy belastning på romaskinen, noe som går ut over kondisjonsutbyttet.


Hvor lett er det å bruke romaskinen?

Teknikken kan være litt utfordende, og det er viktig å få den på plass fra starten hvis du vil ha mest mulig ut av treningen. 

En typisk nybegynnerfeil er at man bruker armene for mye og beina for lite. Så få en instruktør til å hjelpe deg i gang.

Her ser du hvordan du stiller inn romaskinen. Se også video av hvordan du får den beste roteknikken

Er det stor skaderisiko når man bruker romaskinen?

Det er stort sett ingen skaderisiko. Roing er en skånsom treningsform, hvor belastningen er fordelt på hele kroppen.

Men har du problemer med rygg eller knær, kan det være lurt å ta med en instruktør på råd før du går i gang med trening i romaskinen.

Hva er ulempene ved romaskinen?

Teknikken er vanskeligere enn ved mange av de andre maskinene, og har man ikke kontroll på de grunnleggende ferdighetene, risikerer treningen å bli ineffektiv. Dessuten er ikke roing en vektbelastende aktivitet, og det er derfor nesten ingen stimulering av knoklene. Romaskinen kan også være ukomfortabel for overvektige personer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: