Derfor er du stølest på dag to

Vet du hvorfor du har mest vondt i kroppen to dager etter hard trening?

23. januar 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Etter å ha dratt seg selv gjennom en hard trening kan man våkne dagen etter og tro at man har sluppet unna den verste stølheten. Men men men - når dag to etter treningen kommer, så kan man verken gå eller bevege seg slik man pleier.

Vi har sjekket hvordan det har seg at stølheten først rammer deg skikkelig på dag to.

Forsinket stølhet

Det er mange teorier rundt hvorfor stølheten noen ganger rammer flere dager etter selve treningen. Fenomenet kalles "Delayed Onset Muscle Soreness" (DOMS) som henviser til at muskel-stølheten rammer forsinket.

DOMS kommer vanligvis en-tre dager etter treningen, men kan av og til merkes helt opptil ti dager etter. Teoriene rundt den muskulære stølheten er mange og teller blant annet hypoteser rundt opphoping av melkesyre, betennelser og skade på muskelfibre.

Egentlig finner man forklaringen i en kombinasjon av flere av de eksisterende teoriene.

Dette gir forsinket stølhet

En ting er sikkert, det er en spesifikk muskelbevegelse som gir DOMS. Det er den såkalte eksentriske muskelsammentrekningen, der muskelen trekker seg samme samtidig som den forlenger seg. Dette ses for eksempel i leggmusklene når man løper nedoverbakke.

Det er som regel de utrente musklene som lider av DOMS, og det er derfor du som regel vil ha vondt i flere dager etter en helt ny treningsform. Det er også det samme som gjør at atleter lider av stølhet i starten av en sesong. Hvis du vil unngå dette, bør du derfor sørge for å trene musklene med jevne mellomrom.

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: