Opp med beina Legg deg med beina opp mot for eksempel en vegg. For hver time du har trent skal du ligge i fem minutter.© Colourbox

Hvordan restituerer jeg etter hard sykkeltrening?

Proffsyklistene har massører og kostholdseksperter. Men hva kan en ambisiøs amatørrytter gjøre for å restituere raskest mulig?

Selv om du verken har et lag av assistenter eller hele dagen til rådighet til trening og optimal hvile, er det mye du kan gjøre for å hjelpe kroppen til å restituere på rimelig tid:

Spis litt. De første tyve minuttene etter trening er veldig viktige, fordi næringsstoffene har spesielt lett for å trenge inn i musklene i denne perioden. Sørg for å få i deg rikelig av både protein og karbohydrat.

Løft beina. Det er glimrende hvis du har muligheten til å la deg synke ned i sofaen i en times tid og løfte beina høyere enn hjertet. Er ikke det mulig, kan du legge deg i noen minutter i den stillingen vi viser på bildet.

Sykle på jobb. Dagen etter en lang treningstur kan du med fordel sykle på jobb hvis du har cirka en halv times rolig tur til arbeidsplassen. Velg lette gir, og unngå å presse deg. Det handler utelukkende om å rulle en kort tur på 30–45 minutter for å øke blodsirkulasjonen i verkende muskler.

Før dagbok. Er du av den nerdete typen, kan du skrive ned hvor mye du har trent, hvor godt du sover om natten, hva hvilepulsen er når du våkner, og hva du veier om morgenen. Er du veldig sliten, går ned i vekt eller har høyere hvilepuls, kan det være tegn på at du trener for hardt og bør redusere treningsmengden noe.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: