Maratonløperen: Slik restituerer jeg etter et løp

Aktiv Trenings nettredaktør løper 1-2 maratonløp i måneden. Her er hans beste restitusjonstips, slik at du kommer raskere tilbake i løpeskoene.

27. april 2018 av Christian Thestrup

Det gjør vondt å løpe en maraton – ikke minst etterpå. Jo flere du løper, desto mer venner kroppen seg til det, men det er mye du kan gjøre for å komme raskt tilbake i løpeskoene. Personlig løper jeg 1-2 maratonløp i måneden, og her har jeg samlet noen av mine tips til hva jeg selv gjør for å restituere etter et løp. 

Jogg eller gå en tur
De fleste legger seg på bakken eller begynner å tøye ut når de er kommet i mål. Ingen av delene er spesielt bra for restitusjonen. Så snart jeg har fått i meg litt frukt og noe å drikke, prøver jeg alltid å jogge eller gå en tur. Det setter i gang blodomløpet og gjør underverker for hvordan du har det dagen etter. 

Magnesium
Magnesium er en viktig faktor i væskereguleringen som kjøler ned kroppen. De fleste får magnesium nok gjennom et variert kosthold, men folk som for eksempel løper eller sykler mye kan få underskudd fordi de svetter ut magnesiumet. Det øker risikoen for kramper og muskelømhet, og derfor supplerer jeg alltid det daglige kostholdet med magnesiumtabletter. 

Aktiv Trenings nettredaktør i gang med løpingen
Aktiv Trenings nettredaktør i gang med løpingen

Spis og drikk
Når medaljen endelig henger rundt halsen, kan det være fristende å kaste seg over alle de usunne tingene du har sagt nei til fram mot løpet. Men det er ikke så lurt. Det er nettopp nå kroppen trenger å få fylt opp lagrene med riktige byggesteiner. Derfor går jeg alltid for sunne karbohydrater som grovt brød og grov pasta - gjerne kombinert med proteine ri form av kylling. Og så drikker jeg alt jeg finner - både vann og energidrikker med salter som kroppen har svettet ut underveis i løpet.

Kompresjon
Hjelp. Dette er et tema det er mange meninger om, men personlig løper jeg alltid maraton med lange kompresjonsstrømper. Det stramme grepet om spesielt leggmuskelen, gjør at muskelen ikke vibrerer så mye når jeg lander på foten. Det hjelper både på muskelømheten og restitusjonen etter løpet. Og så beholder jeg alltid strømpene på en halv time etter løpet, fordi presset øker blodgjennomstrømningen.

Aktiv hviledag
Hvis du ’bare’ er øm og ikke har overbelastet sener, ledd eller muskler, så hopp i løpeklærne og jogg eller gå en liten tur dagen derpå. På samme måte som hvis du tar en tur etter løpet, forbedrer det blodgjennomstrømningen og gjør at du restituerer raskere. 

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen.

Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: