Maratonløperen: Slik restituerer jeg etter et løp

Aktiv Trenings nettredaktør løper 1-2 maratonløp i måneden. Her er hans beste restitusjonstips, slik at du kommer raskere tilbake i løpeskoene.

26. mars 2019 av Christian Thestrup

Det gjør vondt å løpe en maraton – ikke minst etterpå. Jo flere du løper, desto mer venner kroppen seg til det, men det er mye du kan gjøre for å komme raskt tilbake i løpeskoene. Personlig løper jeg 1-2 maratonløp i måneden, og her har jeg samlet noen av mine tips til hva jeg selv gjør for å restituere etter et løp. 

Jogg eller gå en tur
De fleste legger seg på bakken eller begynner å tøye ut når de er kommet i mål. Ingen av delene er spesielt bra for restitusjonen. Så snart jeg har fått i meg litt frukt og noe å drikke, prøver jeg alltid å jogge eller gå en tur. Det setter i gang blodomløpet og gjør underverker for hvordan du har det dagen etter. 

Magnesium
Magnesium er en viktig faktor i væskereguleringen som kjøler ned kroppen. De fleste får magnesium nok gjennom et variert kosthold, men folk som for eksempel løper eller sykler mye kan få underskudd fordi de svetter ut magnesiumet. Det øker risikoen for kramper og muskelømhet, og derfor supplerer jeg alltid det daglige kostholdet med magnesiumtabletter. 

>> Få masse treningstips, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Aktiv Trenings nettredaktør i gang med løpingen
Aktiv Trenings nettredaktør i gang med løpingen

Spis og drikk
Når medaljen endelig henger rundt halsen, kan det være fristende å kaste seg over alle de usunne tingene du har sagt nei til fram mot løpet. Men det er ikke så lurt. Det er nettopp nå kroppen trenger å få fylt opp lagrene med riktige byggesteiner. Derfor går jeg alltid for sunne karbohydrater som grovt brød og grov pasta - gjerne kombinert med proteine ri form av kylling. Og så drikker jeg alt jeg finner - både vann og energidrikker med salter som kroppen har svettet ut underveis i løpet.

Kompresjon
Hjelp. Dette er et tema det er mange meninger om, men personlig løper jeg alltid maraton med lange kompresjonsstrømper. Det stramme grepet om spesielt leggmuskelen, gjør at muskelen ikke vibrerer så mye når jeg lander på foten. Det hjelper både på muskelømheten og restitusjonen etter løpet. Og så beholder jeg alltid strømpene på en halv time etter løpet, fordi presset øker blodgjennomstrømningen.

Aktiv hviledag
Hvis du ’bare’ er øm og ikke har overbelastet sener, ledd eller muskler, så hopp i løpeklærne og jogg eller gå en liten tur dagen derpå. På samme måte som hvis du tar en tur etter løpet, forbedrer det blodgjennomstrømningen og gjør at du restituerer raskere. 

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: