Sju tegn på at du bør ta en hviledag

Hvis du merker flere av disse signalene fra kroppen, kan det være god grunn til å stå over dagens planlagte trening og i stedet lade opp batteriene.

22. september 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Høy hvilepuls

Start dagen med å sjekke hvilkepulsen. Hvis den er høyere enn den pleier så utsett treningen til i morgen. Dette gjelder spesielt hvis det står hard trening på programmet. 

Dårlig søvn

Har du nok en gang hatt en natt med avbrutt søvn eller problemer med å sovne om kvelden, så vil kroppen være dårligere rustet til å klare hard treningsbelastning. Søvnproblemer kan også være et tegn på overtrening.

Mørk urin og vekttap

Hvis du har veldig mørkegul urin morgenen etter en treningsdag, og badevekten samtidig viser at du har gått ned i vekt, så mangler du sannsynligvis veske. Dehydrering hemmer deg fysisk og kan påvirke den neste treningen. Sørg for å få væske (og ev.salt) nok før du trener igjen.

Nedsatt prestasjonsevne

Har du følt deg dårlig de siste to treningsøktene - uansett intensitet - så gi kroppen ekstra ro. 

Småsyk

Sykdom eller menstruasjon legger ekstra stress på kroppen. Immunforsvaret må jobbe litt hardere og det vil ofte øke kroppens restitusjonstid. 

Dårlig humør og lav energi

Hvis du er sliten og/eller føler deg tom for krefter, så kan det være tegn på at kroppen din ikke er restituert. Er kroppen stresset på grunn av trening eller annet blir dopaminnivået redusert og humøret synker. 

Leddsmerter 

I motsetning til vanlig muskelstølhet som ofte er ufarlig, så må smerter i sener og ledd tas på alvor. Ta en ekstra hviledag eller tren med lav belastning. 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du ny kunnskap om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: