Sosial restitusjon Forskning tyder på at vi rent hormonelt restitueres raskere med godt sosialt samvær etter trening.© iStockphoto

Sosialt samvær gjør at du restitueres raskere

Forskning avslører helsefordelene ved sosial restitusjon etter trening.

5. oktober 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Ny forskning viser at kroppen bruker lenger tid på å restituere seg etter hard trening enn man tidligere har trodd. I hvert fall om vi ser på den rent hormonelle restitusjonen.

Det kan nemlig ta helt opp til 72 timer før testosteronnivået er tilbake til normalen etter en runde med hardtrening. Og trener man før det så kan det påvirke kroppens evne til å bygge opp musklene, redusere andelen røde blodlegemer og medføre trøtthet.

Restitusjon i sosiale lag

Heldigvis finnes det en god måte å speede opp kroppens gjenoppbygging på - sosial restitusjon, for eksempel i form av nedvarming eller annet sosialt samvær med treningskompisene.

En studie fra Imperial College i London har vist at ved å være i et positivt sosialt miljø etter trening, blir hormonsystemet raskere balansert enn om vi er alene. Lignende resultater er funnet i en studie fra Emory University, hvor man målte at sosial tilhørighet i laget økte fotballspillernes testosteron-nivåer.

Restitusjon med lett løping

Hvordan gjør man det? Du kan for eksempel bli værende i målområde og heie på vennene dine under et løp, å avslutte en felles løpeøkt med et par kilometers lett nedvarmings-løp, en runde felles uttøying eller kanskje spise et måltid sammen etter trening.

Men man kan selvsagt også bruke forskningen som en "god" unnskyldning for å ta en after-treningsøl med vennene dine.

Kilder: European Journal of Applied Physiology, Physiology & Behavior

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: