© Jakob Helbig

Så mye dårligere blir formen i løpet av en lang vinter

For mange er vinter det samme som treningspause. Men det går hardt utover formen og kan føre til at du bruker 2–3 minutter ekstra på en 5 km løpetur.

30. november 2018 av Martin Kreutzer

Med høsten kommer mørket, regnet og kulden. Det er ikke de optimale forholdene for trening, og for mange er også vinteren synonymt med langtidsparkering av løpesko og lagring av racersykkelen. Det er dumt. Et par måneder uten trening har nemlig dramatiske følger for formen:

  • På styrkesiden svekkes de raske muskelfibrene med ti prosent allerede etter ti dager.

  • Kondisjonstallet faller med 10–15 prosent på et par måneder hos middels veltrente, mens veltrente idrettsutøvere må tåle et fall på helt opptil tyve prosent. Det vil for eksempel si at farten på sykkelen reduseres fra 35 til 29 km/t, eller at du bruker tre minutter ekstra på å løpe fem kilometer.

  • Også utholdenheten lider. Den faller med hele 25 prosent etter bare 2–4 uker uten trening.

Slik holder du fast ved treningen i vinter

Vil du unngå formtapet og beholde farten, gjelder det å planlegge treningen, justere måten du trener på og holde fast ved motivasjonen gjennom mørketiden. Nå kan du laste ned en pdf som gir konkrete tips om hvordan du går frem.

Super-tilbud: Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: