Dropp isposen: Slik behandler du skaden best

Tar du også etter en ispose når du blir skadet? Det kan dessverre være årsak til at skaden varer lengre enn nødvendig.

30. januar 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

"Legg på is, og slapp av! - den frasen har de fleste av oss hørt når vi har fått forstuet ankelen eller fått en kneskade. Men det viser seg faktisk at å behandle skaden slik, bare får den til å vare lenger. 

Helt tilbake i 1978 sto Dr. Gabe Mirkin bak den kjente RICE-metoden for behandling av skader (Rest, Ice, Compression og Elevation). Den går ut på å gi skaden ro, is, kompresjon og ligge med skaden over hjertehøyde. Men den nesten 40 år gamle skadebehandlingen, trenger nå en oppdatering. 

En forskningsartiklel som er publisert i The Journal of Strength and Conditioning Research viser nemlig at is på en skade kan gjøre skadeperioden markant lengre. Grunnen til det er at isen forsinker helingsprosessen. 

Slik behandler du skader

De nye resultatene viser at man aldri bør ha is på en ny skade mer enn ni minutter av gangen - og bare for å redusere smerten, fordi helingsprosessen ikke blir positivt påvirket av det. 

I stedet bør man holde skaden i gang med lett mosjon under gjenopptreningen. Det vil få blodkarene til å utvide seg, og sette i gang helingen. 

Fra RICE til MCE

At behandlingsmetoden RICE ikke fungerer, er ganske sikkert. Isen vil dempe betennelsen, men i dag vet vi at betennelsen er nødvendig for å sette i gang helingsprosessen. 

I stedet bør man rette seg etter den nye metoden for behandling av skader som kalles MCE (Move, Compression og Elevate). Den metoden går, som ordene sier, ut på at man bør bevege skaden, gi den kompresjon og holde den høyt. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: