Au, au, au
Au, au, au

Smerter som oppstår plutselig mens du driver med sport, er i utgangspunktet et dårlig tegn. 

© iStockphoto

Fem typer smerte du bør ta på alvor

Smerteterskelen er individuell, men her er hovedreglene for når du kan fortsette med treningen og når du bør ta pause.

21. november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

15 MINUTTERS-REGELEN

Det kan være vanskelig å vurdere om stølhet og stivhet er tegn på en kommende skade eller ikke. Et godt tips er å sette i gang med treningen, og kjenne etter om smertene avtar eller blir verre. Hvis du etter 15 minutter fortsatt er like støl og øm, eller verre enn du var da du startet, bør du stoppe. Hvis smerten avtar, kan du fortsette. Når det er sagt kan for eksempel en smerte i en overbelastet sene forsvinne mens du trener og senen er varm, men den kan blusse opp senere i treningen eller etter trening. Så vær oppmerksom på det. 

ASYMMETRISK SMERTE

Er du støl i begge baklårene eller begge leggene, så er det vanlige tegn på en litt treningstrøtt kropp. Og det er helt greit. Er du derimot markant mer støl på den ene siden av kroppen, kan det være tegn på en overbelastning i ledd, sener eller muskler. Ta en dags pause og bruk 15-minuttersregelen. 

SKARP SMERTE/ PLUTSELIG STREKK

En skarp smerte som er konsentreret rundt et spesifikt område eller sted, er et dårlig tegn. Føler du en slik plutselig, skarp smerte mens du trener, bør du stoppe med en gang. Det samme gjelder hvis det plutselig strekker voldsomt i en muskel, noe som kan være tegn på en strekk. I så fall vil du trolig stoppe helt automatisk. 

ØKENDE SMERTENIVÅ

Noen dagers muskelømhet er helt greit. Hvis ømheten varer eller er veldig ubehagelig, kan det imidlertid være snakk om en muskelskade. Øker smerten mens du trener, kan det være tegn på overtrening.

SMERTER I LEDDENE

Smerter i leddene under eller etter trening kan være tegn på at en skade er på vei eller allerede har oppstått. Har du flere smerter i leddene enn i musklene dagen etter trening, er det tegn på at teknikken bør rettes opp. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: