Kvinne med vondt i ankelen

Gamle skader kan fort komme tilbake under løping

© Foto: iStock

Fire tips til å unngå løpeskader

Vi har spurt en spesialist på idrettsskader om hvordan du kan unngå løpeskader. Ved hjelp av fire enkle tips kan du forberede deg så du unngår å bli skadet.

22. november 2021

Når du skal begynne å løpe – enten om du er nybgeynner eller skal i gang igjen etter et lengre skadeavbrekk – er det viktig at du starter forsiktig. Her får du fire tips som forebygger skader. 

1. Gå forsiktig fram 

Løping er tøft for kroppen – spesielt hvis du er eldre eller tidligere har slitt med en skade er risikoen for en ny skade stor. Øk den totale ukentlige mengden maksimalt med 10 prosent. Løper du for eksempel 60 min. til sammen en uke, løper du 63 eller 66 uka etter. Start med rolige turer, og øk først farten når du har nådd et stabilt nivå.


2. Gå ned i vekt, men ikke for mye

For hvert skritt du tar når du løper, belaster du kroppen med tre–fire ganger din egen vekt. Har du for mange kilo rundt magen, blir det ekstra belastning på ledd, sener og bein. Vurder derfor å kvitte deg med det overflødige, men ikke slank deg i en periode du trener hardt, og ikke slank deg for mye. For lav vekt og energiunderskudd øker også skaderisikoen.

Vil du løpe raskere – og lenger? Da bør du prøve terskeltrening. Les alt om hvordan du


3. Få orden på gamle skader

Er du blitt skadet tidligere, skyldes det at vevet i området rundt skaden ikke er sterkt nok. Begynner du å trene igjen uten å ha fått styrket det svake vevet, vil du med stor sannsynlighet bli skadet igjen. Få derfor utredet hvilket vev som har vært skadet, og sørg for å få styrket det.


4. Styrk kroppen

Mange skader skyldes ubalanser og manglende styrke. Spesielt svakhet i hofter, kjerne og baksiden av lårene er skyld i mange skader. Styrk derfor dem hvis du vil redusere den generelle skaderisikoen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: