© istock

Gir forfotløping færre skader?

Landing på forfoten belaster beina like mye som landing på hælen.

5. juni 2020 av Redaktionen

Har du som løper noen gang blitt rammet av en irriterende skade, vil du gjøre mye for å unngå å havne i samme situasjon igjen. Noen endrer løpestil og omskolerer seg fra å lande på hælen til å lande lenger framme på foten. Det er det ikke mye vits i, skal man tro en ny studie. 

De fleste mosjonister lander på hælen, men ivrige forkjempere for forfotløping har spesielt de siste ti årene hevdet at hællandingen er hovedårsaken til mange av skadene løpere pådrar seg. Argumentet går ut på at man ved å lande lenger framme på foten skåner belastningen på kroppen betydelig.

Nå har australske forskere analysert 53 ulike studier, som alle har undersøkt hvordan landingen påvirker både løpeøkonomien og skaderisikoen. De konkluderer med at det ikke er noen bevis for at det skulle redusere skaderisikoen å lande på forfoten framfor på hælen. Forfotløping kan riktignok redusere belastningen på knærne, men til gjengjeld er det mye hardere for føtter og ankler. Dessuten kan man, i hvert fall på kort sikt, bli en mindre effektiv løper ved å bytte løpestil fra hællanding til forfotlanding, påpeker forskerne.

3 typer landing

1. Hællanding er det mest utbredte. Man setter hælen i bakken og ruller over foten for til slutt å sparke fra med forfoten. Risikoen er at man setter foten i bakken for langt foran kroppen. 

2. Midtfotlanding vil si at man lander mer eller mindre jevnt over hele foten og ruller videre til frasparket på forfoten. Løpere som lander midt på foten har som regel kortere steglengde enn hællandere.

3. Forfotlanding der man lander på den fremste 1/3-2/3 av foten, har fått mange tilhengere de siste årene, spesielt etter natural running-bølgen. Likevel er fortsatt forfotløperne i mindretall blant mosjonistene

Kilde: Sports Medicine

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: