Kvinne som løfter vekter

Ryggsmertene kan i noen tilfeller skyldes prolaps. Får du smerter i beina, bør du kontakte legen.

© iStock

Hva er akutte ryggsmerter?

Akutte ryggsmerter kan oppstå ved tungeløft, men kan også komme som lyn fra klar himmel. Ryggsmertene føles som en låsning av ryggen og kan i enkelte tilfeller skyldes en skiveprolaps.

11. juli 2019 av Brian Henneberg

Ryggsmerter

Akutte korsryggsmerter, hekseskudd eller lumbagu – fælt barn har mange navn. De akutte plagene kan føles som en plutselig, smertefull låsning av ryggen.

Derfor oppstår det

Korsryggsmerter kan komme ut av det blå, men oppstår ofte under tunge løft, fordi ryggen enten er ustabil eller er o verbe las tet og trenger hvile. Det kan også oppstå hvis du setter i gang med tunge løft uten oppvarming, eller tidlig om morgenen, da ryggen er stiv. 

Forebygging

Hold ryggen sterk og stabil, og husk alltid å varme opp godt. Gi dessuten ryggen ro når du merker at den er overbelastet, for eksempel i dagene etter en hard runde knebøy eller markløft eller etter å ha stått eller sittet framoverbøyd lenge. 

Behandling

Har du fått smerter i kors­ryggen, bør du i den akutte fasen (1­2 døgn) avlaste ryggen, holde deg litt i ro, ta noe smertestillende og eventuelt prøve deg med is eller varme på skadestedet. 

Når du føler at du er i stand til å bevege deg igjen, bør du forsiktig begynne å bevege ryggen ut i ytterstillingene, og du kan også massere deg selv med for eksempel en tennisball eller en skumrulle. 

Det kan også være lurt å gå til fysioterapeut, som kan gi deg massasje eller TENS, der behandleren setter små elektroder på korsryggen og lar svak strøm gå gjennom vevet.

Slik trener du i mellomtiden

Ryggplagene går ofte over av seg selv i løpet av 1–2 uker. Du kan begynne forsiktig med noen styrke­ øvelser igjen så fort du klarer å bevege deg uten store smerter. 

Men tung knebøy og markløft, samt andre øvelser som utsetter ryggen for stor belastning, bør du vente med til smertene er helt borte og ryggen har fått nødvendig ro. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: