Hvorfor får jeg hele tiden nye skader?

Jeg har prøvd å komme i gang med trening i flere omganger, men blir hele tiden skadet. Har jeg blitt for gammel og skrøpelig til å trene?

Det er neppe slik at kroppen din plutselig ikke egner seg til trening. Men kanskje har du vært for ivrig etter å komme i gang igjen etter en

skade

– som så mange andre.

Vi har lett for å glemme at vi må trene oss opp igjen før vi kan trene som vanlig etter en skade. Derfor overbelastes gjerne kroppen når vi prøver på et comeback.

Når smertene forsvinner, har vi lett for å glemme at noen ukers inaktivitet svekker musklene, og særlig i det området som var skadet og som du prøvde å skåne. Derfor øker faren for nye skader.

Husk derfor opptrening før du vender tilbake til ditt "gamle" treningsregime. Start for eksempel med øvelser som øker styrken og kontrollen i det skadede området.

Neste trinn kan bestå av små doser med den treningsintensiteten du er vant til. Hvis dette går uten problemer, trapper du gradvis opp til du igjen kan trene på ditt gamle nivå.

Restitusjonens fem faser

De fleste prøver å gå direkte fra fase en til fase fem, men alle restitusjonsfasene er viktige får å unngå nye skader.

  • 1. Au, au, au. Du er skadet og skåner området ved å kutte ut den vanlige treningen.
  • 2. Smertefri. Du har ikke lenger vondt til daglig. Begynn med lette opptreningsøvelser som styrker muskler og balanse. Du skal kunne gjøre hver øvelse opptil tjue ganger.
  • 3. Tren lett. Øk belastningen noe, og bli sterkere. Gjør øvelser med vekter som du kan løfte 8–12 ganger før du må ta en pause.
  • 4. Spesifikt. Begynn å trene lett, altså mye mindre og med betydelig lavere intensitet enn du pleier. Trapp forsiktig opp, og lytt til kroppen.
  • 5. Klar igjen. Først nå er du klar til å trene som før du ble skadet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: