Mann løfter vekter
© iStock

Hvorfor får jeg vondt i skulderen under trening?

Skader kan sende både kroppen, den gode treningsrytmen og humøret ned for telling. Skulderen er et av de stedene på kroppen som er mest utsatt for skader i forbindelse med styrketrening.

19. september 2018 av Brian Henneberg

Skuldersmerter

Skuldersmerter kan komme av veldig mange ulike problemer. Hvis du får smerter i skulderen som følge av styrketrening, dreier det seg som regel om såkalt impingement (en sene i skulderen kommer i klem), overbelastning av leddet mellom kravebeinet og skulderbladet (AC-leddsmerter), en overbelastet bicepssene (som forplanter seg til skulderen) eller andre mer diffuse skuldersmerter. 

Derfor oppstår det

Overbelastningsskader av AC-leddet (akromioklavikulærleddet) oppstår ofte på grunn av tunge dips, tung benkpress eller tung skulderpress, som er utført med dårlig teknikk eller med for rask økning i belastningen. 

Smerter fra den øvre delen av bicepssenen oppstår av samme grunner, men her er det ofte tunge curls som er synderen. Impingement kan oppstå som følge av overdreven bruk av øvelsene sidehev og spesielt upright rows.

Forebygging

Også her handler det om en fornuftig progresjon i treningen, og et fornuftig treningsprogram med tid til restitusjon og variasjon i øvelsene. Har du en tendens til å få vondt i skulderen etter en bestemt øvelse, så vurder om det finnes alternativer til den spesielle øvelsen. 

Behandling 

I tillegg til avlastning fra aktivitetene som gir smerter, bør du ved de fleste langvarige skuldersmerter kontakte en fysioterapeut for å få en utredning og en individuell behandlingsplan. Skulderområdet er så komplekst at det ofte er umulig å selvdiagnostisere og behandle.

Slik trener du i mellomtiden

Ofte er det helt spesifikke bevegelser som gir skulder- smerter. Du bør derfor ikke anta at du ikke kan ta en bestemt øvelse hvis du ikke har prøvd den. 

Ofte kan du for eksempel trene brystpress med håndvekter i en vinkel på 25 grader, selv om øvelsen gir smerter på flat benk. Så eksperimentér med ulike øvelser, og tren resten av kroppen, inntil skulderen er bra igjen.

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

Vil du ha en sterk kropp og unngå skader? Akkurat nå kan du få vårt store treningssett til en helt fantastisk intropris. Settet består av et magehjul, en treningsmatte og treningsstrikker samt en stor guide med øvelser, slik at du kan trene hele kroppen hjemme. I tillegg får du 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som hver måned er stappfullt av inspirasjon, motivasjon og gode råd til treningen. Det beste av alt er at du får alt for BARE 99,50 kr (+49,50 kr i porto - totalt 149 kr.). Det har aldri vært billigere å komme i form. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: