Øm og sår Skinnebensbetennelse merkes som sårhet langs skinnebenets lange knokkel. En rekke av de muskler som styrer foten under løping, er festet høyt oppe på skinnebensknokkelen. Hvis du begynner å trene for hardt, overbelastes området.

Hvorfor har jeg vonde skinneben?

Jeg trener til et halvmaratonløp, men har begynt å få vondt langs kanten av benet på fremsiden av leggen. Er det skinnebensbetennelse?

Det kan det være. Skinnebensbetennelse er en alvorlig løpeskade, som må behandles før den utvikler seg til en kronisk tilstand. Du må redusere treningsmengden markant med en gang – og unngå harde underlag som fortau og asfalterte sykkelstier og veier.

Først når smertene er helt borte, kan du langsomt begynne å trene deg opp til ditt gamle nivå.

Start alle løpeturer med å jogge i 5–10 minutter, slik at løpemusklene er varme før du øker farten. Få kontrollert om du løper i sko som passer til deg. Skaden er hyppigere hos løpere som overpronerer – det vil si at foten heller ekstra mye innover.

Sørg også for å tøye ut leggmusklene i forbindelse med trening. Korte leggmuskler vil endre støtdempingen i leggen og øker belastningen på skinnebena.

Tøy ut leggmuskelen

Stå mot en vegg med det ene benet A tett inntil veggen og det andre B bak kroppen. Press hælen på det bakre benet i gulvet. Du skal kjenne et strekk i leggmuskelen. Hvis det gjør vondt, kan du gjøre strekket svakere ved å flytte foten B nærmere veggen. Tøy i 3 x 20 sek hver gang du trener.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: