Hvorfor vrikker jeg stadig vekk ankelen?

Hver gang jeg spiller fotball eller løper ute i terrenget, er jeg nær ved å trå over. Hvorfor skjer det, og hva kan jeg gjøre?

Det kan skyldes at de leddbåndene som skal stabilisere ankelen, er blitt for slappe eller frynsete. Derfor kan de ikke lenger holde ankelleddet på plass hvis du brått skifter retning eller løper i ulendt terreng i skogen.

Omtrent hver femte idrettsutøver som forstuer ankelen eller pådrar seg en annen alvorlig skade i ankelleddet, vil få problemer etterpå, det man på fagspråket kaller kronisk ankelinstabilitet. Heldigvis kan du komme langt med målrettet gjenopptrening av ankelen der du utfører tre–fem enkle ankeløvelser hver dag i noen måneder. Først når du har gjort det, kan du igjen begynne å spille fotball og løpe i terrenget.

Husk å starte langsomt, og ikke la deg friste til å delta i en hel kamp eller full treningskveld for tidlig. Bruk gjerne et stramt ankelbind, eller sørg for å få teipet ankelen, slik at du har ekstra støtte i begynnelsen. Blir ikke ankelen bedre av øvelsene, kan operasjon være aktuelt.

Har du skrøpelige leddbånd, er det som oftest disse to leddbåndene som blir skadet. Når det skjer, kan de ikke lenger holde ankelleddet på plass under kraftige bevegelser.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: