Sterk sene På utsiden av beinet finnes det en lang og bred sene. Den starter oppe ved hoften og går helt ned til skinnebeinet. Ved kneet gnir senen mot lårbeinet og forårsaker smerter som kalles løperkne.

Hjelp, jeg har løperkne!

Jeg får vondt på siden av kneet etter kort tids løping. Hvorfor det?

3. juli 2013 av Jannik Petersen

Løperkne

er en friksjonsskade som skyldes at en stor sene gnir mot lårbeinsknokkelen nede ved kneet. Hvis du nettopp har begynt å løpe, eller har økt løpetreningen, blir friksjonen større enn den pleier, og da kan skaden oppstå. Løperkne forekommer for øvrig oftere hos løpere med flat fot eller høy vrist.

Begynn med å redusere treningsmengden slik at turene blir betydelig kortere. Unngå også bakker og skrått underlag, da dette gjør at det oppstår mer strekk i senen. Løp i stedet på jevne og rette veier.

Sjekk løpeskoene. Er de slitt? Passer de til løpestilen din? Få en spesialbutikk for løpesko til å undersøke om du overpronerer. Etter trening kan du dempe irritasjonen med en ispose som kjøler ned området i 15–20 minutter.

Hjelper ikke det, kan du få en fysioterapeut til å hjelpe deg med strekkøvelser og øvelser som styrker vitale løpemuskler. En rankere og mer optimal løpestil er også effektivt mot løperkne.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: