Løperkne Oppstår når en sene på utsiden av kneet gnir mot den ytre delen av lår benet ved kneet. Senen irriteres, og det oppstår en betennelseslignende tilstand

Hvordan helbreder jeg løperkne?

Jeg er plaget av et løperkne. Skaden har kommet og gått over en periode på to år, og hver gang har jeg redusert løpeturene til 4–5 km. Er det noe annet jeg kan gjøre?

I de fleste tilfellene skyldes løperkne at vi blir for ivrige med treningen og øker løpeturenes antall, lengde eller intensitet mer enn kroppen faktisk tåler. Løpere med flat fot eller høy vrist rammes oftere av løperkne. Det samme gjør løpere med lite hensiktsmessig løpestil. Som du selv er inne på, er det smart å kutte ned på løpeturenes lengde, men uten å slutte helt å løpe. Selv om du i perioder har skåret kraftig ned på treningen, må du nok helt ned i turer på 2–3 kilometer og bygge opp formen derfra. Husk å trappe opp treningen langsomt og gradvis.

Bruk gjerne ruteplanleggeren til å måle opp løperuten, slik at du ikke øker distansen med mer enn maksimalt ti prosent hver uke. Strekk ut etter løpeturene, og legg en ispose på kneet i tyve minutter. Husk å legge en klut eller lignende mellom isposen og huden.

Styrketrening av ben, setemuskler og de dype musklene rundt ryggraden kan gi en rankere og mer korrekt løpestil som hjelper deg å forebygge nye utbrudd av den irriterende skaden.

.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: