Derfor blir du skadet

Enkelte løpere har vesentlig større risiko for å bli skadet enn andre. Nederlandske forskere har identifisert de mest utsatte løpertypene.

18. juni 2015

Opptil 70 prosent av alle løpere blir før eller siden skadet. Men skadene rammer ikke alle typer løpere, og for noen er risikoen langt høyere enn for andre. Det viser en stor nederlandsk metastudie der forskerne har arbeidet seg gjennom over 400 forskjellige studier av løpeskader og årsaken til dem. Ut fra dette har de kartlagt hvem som har størst risiko for å bli skadet.

Skadet av løping? Her er alternativ trening!

Den løpertypen som er mest utsatt, uansett kjønn, er dem som har vært skadet før. Ifølge forskerne er årsaken dels at mange har en tendens til å starte treningen for tidlig etter en skade, dels at mange starter for hardt når de begynner å trene igjen. Men enda viktigere er det at det viser at mange har for svak løpemuskulatur og ikke tåler treningen de utsetter seg for. Derfor anbefaler forskerne supplerende og skadeforebyggende styrketrening.

Ifølge studien er det forskjell på hvilke menn og hvilke kvinner som har størst risiko for å bli skadet. Blant menn er det gjerne begynnere og folk som trener mye, som er i faresonen. For kvinner viser det seg at underlaget har stor betydning, for eksempel om de løper mye på hardt underlag.

Slik unngår du løpeskader!

Mannlige løpere som ofte blir skadet

  • Løpere som har vært skadet før. Starter for raskt og for hardt etter skade. Skaden skyldes som regel svak muskulatur.
  • Løpere som har løpt i mindre enn to år. Det tar lang tid for knokler og senevev å venne seg til belastningen.
  • Løpere over 50. Muskler og sener blir stivere med alderen, og restitusjonsevnen svekkes.
  • Overvektige løpere. Jo tyngre man er, desto større er belastningen på knær og føtter for hvert skritt man tar.
  • Løpere som løper mer enn 60 km hver uke. Jo større treningsmengde, desto mer stress for kroppen. De som løper mye, er som regel mer ambisiøse og dermed mindre villige til å ta kroppens signaler på alvor.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: