Kvinne og mann som løper

Det er den horisontale belastningen av føttene som for alvor øker skaderisikoen – ikke hvor tungt man lander vertikalt. 

© iStock

Dropp bremsingen, og unngå skader

Forskning viser at det ikke er hvor tungt du lander, men derimot hvor hard nedbremsing du gjør i landingen. Den harde nedbremsingen er avgjørende for skaderisikoen.

17. oktober 2018 av Redaktsjonen

Unngå løpeskader

Det er ikke hvor tungt du lander, men hvor hard oppbremsing du gjør i landingen, som er avgjørende for skaderisikoen. 

Det viser en nylig avsluttet kanadisk studie, der forskerne først målte og analyserte 65 kvinnelige mosjonisters bevegelser på en tredemølle og så fulgte dem i 15 uker da de trente seg opp til halvmaraton. 

I forsøksperioden ble 33,8 prosent av løperne skadet i større eller mindre grad. Før studien startet, trodde forskerne at den faktoren som ville ha størst innflytelse på skaderisikoen, ville være hvor hardt føttene traff underlaget – den såkalte average vertical loading rate. Men den hadde ikke noen sammenheng med skaderisikoen. 

Det hadde derimot den såkalte peak breaking force, som er et uttrykk for kraftpåvirkningen som treffer muskler og ledd horisontalt i landingen. 

Den tredelen av løperne som hadde høyest peak breaking force, hadde åtte ganger høyere skadefrekvens enn løperne i den laveste tredelen og fem ganger høyere enn dem i den mellomste kategorien. 

Problemet er at man som løper ikke klarer å kjenne om sin peak breaking force er høy på samme måte som man for eksempel merker om man lander tungt eller lett. Hvorvidt du lander på hælen eller midtfoten skal heller ikke ha noen innflytelse på hvor høy peak braking force du har.

Slik får du lavere peak breaking force

I en oppfølgende studie, som ennå ikke er publisert, fikk løperne direkte tilbakemelding på sin peak breaking forces mens de løp på tredemølla. Her var alle løperne angivelig i stand til å senke sin peak breaking force ved å ta kortere skritt, øke kadensen og prøve å lande mykere. 

Forskningslederen råder derfor løpere som ofte blir skadet, til å øke kadensen med 5-10 prosent og fokusere på å lande mykt. 

Kilder: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports og Runner’s World

Super-tilbud: Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: