© Colourbox

Forebygg skader med fem enkle øvelser

Styrke- og stabilitetstrening er viktig når løpeskader skal forebygges. Vi viser deg fem øvelser som forebygger løpeskader.

14. juli 2015

Mange løpere glemmer eller utelater bevisst styrke- og stabilitetstrening, og det er synd, for det er noe som virkelig kan forebygge skader.

Problemet er at de fleste mosjonister er naturlig sterkere på den ene siden av kroppen enn den andre, og ettersom man bruker begge sider like mye når man løper, blir den ene siden fortere utmattet.

Det får betydning spesielt når distansene blir lengre og du øker antall treningsøkter. Det skjer en skjevvridning i bekkenet, og dermed oppstår mange av belastningsskadene.

Slik gjør du Sørg for å bruke minst 5 minutter av hver treningsøkt til styrke- og stabilitetstrening. Prøv å øke tiden i hver av stabilitetsøvelsene. Når det gjelder styrkeøvelsene, er det lurt å holde seg til samme antall øvelser, men øke vektbelastningen cirka hver 14. dag.

Stabilitetsøvelser:

Planken Bekkenløft Sideplanken Hold øvelsene i minst 20 sekunder, og gjerne opptil et helt minutt. Husk at bekkenet skal være rett.

Styrkeøvelser:

Dype knebøy – baken skal helt ned til hælene. Utfør 15 repetisjoner. Gående utfall – 15 repetisjoner med hvert ben.

Klarer du lett flere repetisjoner, så gjør flere sett à maks 15 repetisjoner eller legg til ekstra vekt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: