Hvis du kommer igjen med gjenopptrening med en gang, tar det tre uker mindre å komme tilbake etter en skade. 

Slik kommer du lynraskt tilbake etter en skade

Dansk forskning viser at du kommer raskere tilbake etter en skade hvis du kommer i gang med gjenopptrening rett etter at skaden oppstår.

25. januar 2018 av Lasse Lyhne

“Det skal trenes bort!” Slik lyder en gammel og tynnslitt klisje fra idrettslokalenes avkroker, men nå tyder forskning på at det likevel er noe i det.

I en ny dansk studie undersøkte forskerne 50 skadede mosjonister som slet med legg- eller lårskader etter idrett. De delte mosjonistene i to grupper, og lot begge gå gjennom et 12 ukers gjenopptreningsprogram. Den eneste forskjellen på de to gruppene var at den ene startet gjenopptreningen to dager etter skaden, mens den andre startet ni dager etter skaden. 

Gruppen som begynte tidlig, var i snitt tilbake i trening 62,5 dager etter skaden, mens gruppen som startet senere brukte 20 dager mer - nemlig 83 dager - før de var klare. 

Ifølge forskerne skyldes forskjellen at ledd og sener raskt blir stive og ømme når de ligger stille, og at tidlig mobilitet derfor er avgjørende for helingen   


Kom deg raskt etter skaden

Deltakerne i forsøket fulgte et 12 ukers gjenopptreningsprogram etter strukturen nedenfor. Programmet var progressivt. Det vil si at belastningen økte uke for uke, men smertenivået ble holdt under 5 på en skala fra 1-10. 


  • Uke 1: Statisk uttøying tre ganger om dagen a 30 sekunder. 
  • Uke 2-4: Isometriske øvelser (øvelser der muskelen ikke strekkes og trekkes sammen) en gang om dagen.
  • Uke 5-8: Dynamiske øvelser tre ganger i uka
  • Uke 9-12: Funksjonelle øvelser (for eksempel sprinter, hopp osv) samt langsomme, dynamiske styrkeøvelser tre ganger i uka.

Redaksjonen anbefaler: Flott løpejakke

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå ønsker vi nye lesere velkommen med en løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka kan dras helt opp i halsen og har meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir en naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. Panelene gir også jakka super mobilitet og bevegelighet, for det finnes lite som er verre på løpeturen enn å slåss mot en jakke med dårlig passform. Her kan du lese mer om tilbudet.. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: