løp, bein, fot, svarte klær, blå himmel

Den perfekte match. Kjøp løpesko som sitter tett på foten men likevel gir deg minimum en halv centimeters mellomrom fra den lengste tåa og skotuppen. Det forebygger blå tær, blemmer og liktorner. 

© Colourbox

Slik unngår du fotskader

Bruk ett minutt annenhver dag på føttene dine, og unngå fem kjedelige fotproblemer som kan stoppe selv den beste løperen.

2. oktober 2018 av Camilla De Thiersant

Selv med perfekte løpesko, bør du bruke tid på å pleie råmaterialet som er oppi skoene. 

Inngrodde negler

Slik ser det ut: En inngrodd negl er, som navnet antyder, en negl som vokser ned i tåkjøttet i stedet for å bli liggende oppå når den vokser. Som regel er det en av stortåneglene som trykker seg ned i området langs siden av neglen, slik at tåa blir øm og veldig smertefull å løpe med. 

Forebygg skaden: Klipp alltid tåneglene rett over. Unngå å klippe ned på sidene, og ikke klipp dem for korte. Hvis du ofte løper lange turer, er det lurt å legge merke til om skoene gjør at stortåa skyves under tåa ved siden av og legger press på neglen. Sjekk også om det dannes hard hud langs siden av neglen eller om du kjenner at det er litt ømt - begge deler er forvarsler om inngrodde negler.

Hvis skaden er skjedd: Du bør sette en liten metallbøyle som retter ut den inngrodde neglen mens den vokser. Gå gjennom alle skoene dine, og fjern dem som klemmer neglene. 

Blemmer og gnagsår

Slik ser det ut: Rødflammete hud med væskefylte blemmer. Hvis blemmene sprekker mens du løper, kan du utvikle et hudløst og til slutt blodig gnagsår som gjør skikkelig vondt.  

Forebygg skaden: Blemmer skyldes friksjon. Når skoen ikke sitter tett nok på foten, så sklir føttene rundt i skoen og gnager. Får du ofte blemmer, så er passformen på løpeskoene feil for føttene dine, så bytt sko. Bruk alltid tettsittende løpestrømper uten sømmer som kan gnage. 

Hvis skaden er skjedd: Gjør noe så fort  du merker at den blemme er på vei. Avlast stedet med plaster eller ta av deg skoen. Ta et 10-15 inutters fotbad når du kommer hjem, slik at den irriterte huden roer seg og blir ren. Stikk hull på blemmene med en steril nål før du setter på plaster. 

Øm stortå

Slik ser det ut: Tåa er øm, spesielt foran og oppå, og neglen kan bli blå og etter hvert falle av. I de verste tilfellene kan tåa også bli blodig, spesielt hvis du har for lange tånegler. Hos løpere rammer en øm tå nesten alltid den tåa som stikker lengst fram - det vil si stortåa eller den ved siden av.

Forebygg skaden: Klipp tåneglene jevnlig og sørg for at løpeskoene er store nok til at verken tær eller negler presses opp mot skotuppen hver gang du tar et skritt. Er du ofte øm i tærne etter en løpetur, så er løpeskoene antakeligvis for små. Kanskje har du ulik størrelse på føttene? Få det sjekket. 

Hvis skaden er skjedd: Den ømme tåå må få mer plass. Bytt til en større sko og sett på et plaster som avlaster. Klipp neglene og hold foten i ro til de verste smertene går over. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: