Mann har vondt i korsryggen
© iStock

Sterke bein reduserer smerter i korsryggen

Forskning viser at svake bein er årsaken til at mange løpere sliter med smerter i korsryggen. Men det finnes heldigvis råd å få. Her er to effektive øvelser som reduserer smerter i korsryggen.

13. november 2017 av Redaktionen

Vondt i korsryggen? Bli sterkere i beina

Sliter du med smerter i korsryggen, noe som er et velkjent fenomen hos mange løpere, kan styrketrening av beinmusklene være en effektiv løsning. 

I en ny studie ble 84 mosjonsløpere med langvarige korsryggsmerter delt inn i tre grupper, som alle skulle gjennom et åtteukers treningsprogram. Den ene gruppa skulle ta styrkeøvelser for beina, den andre skulle ta øvelser for korsryggen og den tredje skulle ta øvelser for kjernestabiliteten. Etter forsøket hadde alle tre gruppene oppnådd like stor smertereduksjon, men de som hadde trent beina, hadde forbedret løpskapasiteten mest. Og mens de både hadde fått sterkere bein- og ryggmuskler, hadde ikke løperne som trente rygg- og kjerneøvelser oppnådd noen økt styrke i beina.

Svake lårmuskler gir dårlig korsrygg

Forskerne bak studien har tidligere påvist at løpere med langvarige korsryggsmerter ofte har relativt svake lårmuskler, noe som kan gi dårlig støtdemping og dermed belaste korsryggen under løping. 

Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise 

To effektive øvelser som styrker korsryggen

Step-up

Her kan du lese mer om øvelsen.  

Hoftehev

Her kan du lese mer om øvelsen. 

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.


Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: