© iStockphoto

NY FORSKING: Dette vitaminet reduserer risikoen for skader

Får du ofte strekk og andre irriterende skader? Da kan det hende du bør få i deg litt mer av et bestemt vitamin.

22. januar 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

En gruppe forskere har utført en helseundersøkelse på toppidrettsutøvere, og spesielt ett resultat var oppsiktsvekkende.

Studien

For å holde toppidrettsutøvere aktive så lenge som mulig, jobbes det konstant med å forbedre deres generelle helse.

Av samme grunn har spillerne på amerikansk fotball-laget Pittsburgh Steelers gjennomgått en grundig helsesjekk. Her ble blant annet søvn, matvaner og skadehistorikk undersøkt ned til minste detalj. På ett punkt i undersøkelsen viste det seg at nivået av D-vitamin i kroppen var en viktig faktor.

Studien viste at spillerne som hadde lavt nivå av D-vitamin var mer utsatt for skader i løpet av sesongen. Den samme tendensen viste seg når man undersøkte spillerne som allerede hadde minst et beinbrudd; de hadde lavt nivå av vitaminet.

D-vitamin og myke skader

En tidligere studie utført på New York Giants, et annet lag i amerikansk fotball, skulle påvise en sammenheng mellom D-vitamin-nivået og såkalte myke skader som strekk. Her fant man også at D-vitamin kunne redusere risikoen for skadene.

D-vitamin som vern mot skader

De to studiene har begge vært små, og der kreves ytterligere forskning på området for å kunne komme med en entydig konklusjon, men det synes å være en klar sammenheng mellom D-vitamin-inntak og risikoen for skader.

En større studie skal nå settes i gang for å komme i dybden av vitaminets positive effekter for toppidrettsutøvere. I mellomtiden er det bare å spise fisk og komme seg ut i sola!

Unngå løpeskader! Følg Aktiv Trening, så får du løpende informasjon om de nyeste trendene for å optimalisere løpetreningen din. Få tre utgaver av Aktiv Trening + løpetrøye for kun kr 99,50. Her


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: