Unngå strekk

Hva er muskelstrekk? Og hvordan behandler du den hvis uhellet er ute? Vi har samlet all vår kunnskap om strekk, så du vet hva du skal gjøre for å forebygge og behandle skaden. 

© iStock

Si farvel til strekk

Muskelstrekk kan ramme alle. Vi ser nærmere på skaden og viser deg hva du kan gjøre for å unngå strekk – og hva du bør gjøre hvis du likevel blir rammet.

3. august 2021 av Christian Thestrup

Hva er strekk?

Muskelstrekk er en overbelastning av muskelen. Kort fortalt er musklene bygget opp av tynne proteintråder, som ligger parallelt i bunter som små, tynne ledninger. Disse samlingene av muskelfibre kalles fasikler. Når du bruker musklene, trekker muskelfibrene seg sammen, men hvis belastningen blir for stor, kan en eller flere av de små fibrene bli revet over, og det er det vi kaller muskelstrekk.


Tips og fakta om skaden:

Hvorfor oppstår strekk?

Strekk oppstår som regel på grunn av manglende oppvarming, dårlig grunnform, manglende restitusjon eller styrke, eller hvis du øker intensiteten i treningen for fort. Under løping (eller idretter som involverer løping) kan utøvere fort få strekk hvis de øker farten før musklene er ordentlig varme. På treningssenteret kan strekk oppstå i forbindelse med kraftige rykk, kast eller dårlig teknikk ved tunge løft. Men i praksis kan strekk oppstå i alle idrettsgrener som inneholder spurter, hopp og oppbremsinger. Læs her, hvordan du generelt undgår skader, når du løber.


Hvordan kjennes det ut?

Ved strekk kjenner du en skarp smerte fra muskelen. Ved kraftig strekk kan det også kjennes ut som om en strikk ryker inne i muskelen. I noen tilfeller vil du etterpå kunne kjenne en øm hevelse eller kanskje en liten knute der muskelfibrene har rullet seg opp under huden. Det vil ofte også være smerter ved uttøying, når du trykker på området og når du bruker muskelen – for eksempel ved gange eller løping.

Hvordan behandler man en strekk?

Hvis du får strekk, må du først og fremst unngå bevegelser som gjør vondt. Du kan gjerne gå på beina, men ta det med ro de første par dagene, og ta om mulig noen pauser der du holder det skadede området høyt. Det anbefales at man unngår smertestillende NSAID-preparater som ibuprofen, siden forskning har vist at det kan forsinke helingsprosessen. Etter et par dager kan du begynne å gå tilbake til dine vanlige rutiner. Du kan også ta lette øvelser, der du øker belastningen gradvis, ettersom det bidrar til å øke blodsirkulasjonen og dermed reparere det skadde området. Men lytt til kroppen, og stopp hvis noe begynner å gjøre vondt. Massasje og lett uttøying kan også være fint for å øke blodtilførselen, men ved kraftig strekk eller full muskelavrivning bør du vente 7–10 dager, slik at de avrevne muskelfibrene får tid til å samle seg.

Musklene

Illustrasjon av strekk

Illustrasjon av strekk

© iStock

1. Musklene er bygget opp av tynne proteintråder, som ligger samlet i bunter som tynne ledninger. Disse kalles fasikler.

 

2. Strekk oppstår som regel i overgangen mellom muskel og sene, der muskelen blir til sene.

 
3. Ved en muskelstrekk er det bare noen få muskelfibre som blir revet over. Men man kan også være uheldig å rive over en fasikkel eller til og med hele muskelen.

>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<


Hvor blir vi oftest rammet av strekk?

Hos løpere ser man ofte strekk i musklene på baksiden av låret i forbindelse med spurt. Leggene er også utsatt for strekk. Derfor er det viktig å varme opp, slik at muskelfibrene blir elastiske – spesielt i kaldt vær. De store musklene foran på låret er også utsatt for strekk – spesielt hos fotballspillere.


Hva er symptomene?

De vanligste symptomene på strekk er:
● Plutselige smerter
● Ømhet
● Hevelse
● Misfarging
● Blodansamling
● Stivhet
● Redusert kraft i muskelen


Hvor kan strekk oppstå?

De aller fleste muskler kan i teorien få strekk hvis du belaster dem nok. De fleste får strekk i musklene på baksiden av låret, på forsiden av låret eller i leggene, men de kan også oppstå i lysken, magen, armene, setemusklene eller ryggen. Det skjer ofte i området rundt muskel- og seneovergangen, der muskelen blir til sene.

Når kan man trene igjen etter en strekk?

Det kommer an på hvor kraftig strekken er. Hvis det bare har røket et par muskelfibre, noe som ofte er tilfellet ved løping, kan du som regel være i gang igjen etter 3–6 uker. Hvis det er mange muskelfibre som har blitt ødelagt, noe man spesielt ser i fotball, når en spiller for eksempel har fått en kraftig vridning, kan det ta lengre tid før du kan trene igjen. Ved en full muskelavrivning kan det ta 6–9 måneder før man er tilbake til normal trening igjen.

Hva er forskjellen på strekk og andre muskelskader?

Når du får strekk, er det et antall muskelfibre som rives over. Man kan også strekke eller på andre måter skade musklene, for eksempel ved et slag mot muskelen, uten at fibrene rives helt over. Ved begge tilfeller kan det føre til en blødning i muskulaturen, og at det utvikles en betennelse rundt skaden. Behandlingen er stort sett den samme, men helingsprosessen er raskere hvis ikke muskelfibre er revet over.


Gode øvelser mot strekk

Det er lurt å styrke musklene som er spesielt utsatt for strekk. Hos løpere er det ofte baksiden av lårene og leggene, og derfor kan du gjerne ta eksentriske øvelser som nordic hamstring og tåhev. Se her hvordan du gjør det:

Øvelse mot strekk

Øvelse: Nordic Hamstring

1. Nordic Hamstring 
  • Sitt på knærne med føttene festet under en ribbevegg, en tung sofa eller en treningspartner som klarer å holde din kroppsvekt nede.

  • Len deg langsomt så langt framover som mulig. Bruk armene til å skyve deg tilbake til utgangsposisjonen.

Øvelse mot strekk

Øvelse: Tåhev

2. Tåhev
  • Stå på et trappetrinn med den fremste tredelen av foten, og ha hælene utenfor kanten
  • Senk langsomt hælen ned til under vannrett, og hev den igjen, slik at du står på tærne. Du kan øke belastningen ved å stå på én fot om gangen eller ved å holde noe tungt – for eksempel en kettlebell eller håndvektl.


Bør man oppsøke lege ved strekk?

Det er sjelden nødvendig å oppsøke lege hvis du har fått strekk. Men hvis du får en skikkelig hevelse, har kraftige smerter som ikke blir bedre i løpet av 24 timer, eller du merker et smell, slik at du ikke kan aktivere muskelen, bør du kontakte legen. Da kan det være lurt å få en ultralydskanning for å avgjøre omfanget av skaden. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: