Mann er skadet, ligger på gulvet på treningssenteret

Skader gjør vondt. Ikke bare det stedet du er skadet, men også i psyken.

© iStock

Skadede mosjonister risikerer å bli deprimerte

Ny dansk forskning viser at en skade i seg selv ikke bare gjør vondt fysisk, men også psykisk. Skadede mosjonister er nemlig i risikosonen for å bli deprimerte. Men heldigvis kan du unngå dette med fire enkle tips.

10. januar 2019 av Jesper U. Larsen, Lasse Lyhne, Niels C. Thalund & Hans W. Gottlieb

Slik påvirkes psyken av en skade

Alle ambisiøse mosjonister kan kjenne igjen ergrelsen som oppstår når en forstuet ankel eller en langvarig overbelastningsskade ødelegger treningsplanene og målene du hadde.

For mange er det heller ikke bare litt overfladisk ir­ri­ta­sjon. 12 prosent av skadede mosjonister viser tegn på depresjon, viser en ny dansk studie. Det er mer enn dobbelt så mange som ikke-skadede mosjonister og befolkningen generelt, der tallet for depresjon ligger på cirka 5 prosent

I tillegg opplever 30 prosent av de skadede at de er stresset, mot 22 prosent av de ikke-skadede. De vurderer også livskvaliteten 18 poeng lavere enn ikke-skadede på en skala fra 1 til 100.

– For de ambisiøse mosjonistene vi har undersøkt (som trener 4–9 timer i uka), er treningen mye mer enn den fysiske aktiviteten. Den er en del av identiteten og det som gir dem velvære og selvtillit. Treningen handler ikke bare om mosjon, men er også et redskap til å regulere følelser og håndtere stress. Med skaden mister de frirommet fra partner og barn, og de mister det sosiale samværet med treningskameratene. Det er klart at alt det har konsekvenser hvis de plutselig ikke kan trene, sier Mia Beck Lichtenstein, en av forskerne bak studien.

Studien er en av de første foretatt på mosjonister, men den støtter flere andre studier som også har påvist store psykologiske konsekvenser ved idrettsskader, for eksempel selvmordstanker. I studien var yngre mosjonister mer tilbøyelige til å utvise depresjonstegn enn eldre.

Kilde: Journal of Sport Rehabilitation

Slik håndterer du en skade

 1. Aksepter at du er skadet.
  Ikke prøv å trene gang på gang. Si fra til treningskameratene at du er skadet.
 2. Se på skaden som en mulighet til å trene noe annet.
  Det kan være supplerende trening til idretten din, for eksempel styrketrening, eller noe helt nytt som ikke har noe med den å gjøre.
 3. Søk støtte.
  Påvirker skaden deg, så søk støtte hos familie, venner eller treningskamerater. Ikke isoler deg.
 4. Tren alternativt.
  Finn noe som hol­der formen ved like og kan gi deg noe av den samme gode følelsen som din primære treningsform. Sett deg eventuelt et mål for den alternative treningen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: