Mann har smerter i beinet, beinhinnebetennelse
© iStock

Slik behandler du beinhinnebetennelse

Når du går for tøft ut eller trener på ekstra hardt underlag, kan du få smerter i leggen, og i verste fall beinhinnebetennelse. Sett inn tiltak med én gang, så er du i gang igjen etter noen uker.

5. mai 2019 av Gorm Palmgren / I FORM

Hva er beinhinnebetennelse?

Derfor får du beinhinnebetennelse

Hvis du trener for mye eller går for fort fram i et treningsprogram, blir de to musklene på leggen utsatt for overbelastning, og klarer ikke å beskytte beinet mot støt. Det samme er tilfellet hvis du trener på hardt underlag eller pronerer for mye innover eller utover.

Dette skjer i beinet

To kraftige muskler i leggen er festet til både for- og baksiden av skinnebeinet, og strekker seg ned til foten. Musklene jobber konstant når du beveger deg, og i tillegg absorberer de noe av den fysiske belastningen som skinnebeinet blir utsatt for ved hvert skritt. Er musklene for svake, for stramme eller samarbeider dårlig, klarer de ikke å absorbere kreftene, og beinet blir ekstra utsatt for støt og strekk. Dette kan over tid utvikle seg til en betennelse..

Her sitter smerten

Beinhinnebetennelse kjennes i den nederste halvdelen av leggen og sitter vanligvis på baksiden av beinet, midt inni skinnebeinet. I alvorlige tilfeller kan leggen også hovne opp, noe du vil kjenne som en øm knute – kanskje med en litt rødlig farge.

Her gjør det mest vondt

Smertene er gjerne verst i begynnelsen av en treningsøkt og rett etterpå, og blir ofte mindre mens man holder på. Men med tiden kan smertene bli permanente, og da kjenner du det bedre når du trener.

Dette kan du gjøre med beinhinnebetennelse på egenhånd

Gi beinet ro dag 1–2

Tren mindre enn vanlig hvis du bare har litt smerter, men slutt hvis de blir verre. Bruk is til å dempe smertene. Det motvirker også betennelsen.

Tøy ut dag 3–7

Når smertene avtar, skal du tøye ut leggmusklene og -senene. Gå for eksempel ned på kne med tærne pekende rett bakover, og sett deg på hælene mens du presser anklene ned mot gulvet i 10–12 sekunder.

Avlast og kom i gang i uke 2–3

Nå kan du så smått begynne med trening som ikke belaster beinet. Løping i vann eller andre bassengøvelser er svært godt egnet. Det er også lurt å legge en stram bandasje rundt leggen eller bruke innlegg i skoene.

Tren opp i uke 4–12

Start med noe som ikke belaster leggen. Gjenoppta gradvis den vanlige treningen, men hold intensiteten på et minimum, og hold deg på myke underlag som for eksempel gress.

Hva du kan og ikke kan trene hvis du har beinhinnebetennelse

Mens du venter på å bli bra i leggen, kan du holde formen med idrettsgrener som ikke belaster den. Her ser du de beste og de verste treningsformene..

Sykling

Foten jobber ikke aktivt, og det gjør at de to kritiske musklene får avlastning.

Svømming

Kroppen flyter fritt i vannet, så det er overhodet ingen belastning på leggen

Padling

Belaster beina minimalt, mens overkroppen får mye trening.

Yoga

Velg øvelser som ikke belaster beinet, men som tvert imot hjelper ved å tøye det.

Gange

Kan lett tilpasses slik at skinnebeinet avlastes mest mulig, og leggen trenes skånsomt.

Ballspill

Belastningen på leggen er veldig variert og derfor ikke like skadelig som når du løper.

Løping

Hele kroppssvekten forplanter seg opp gjennom leggen, så dropp løpeturen.

Aerobic

Harde støt opp gjennom beinet gjør deg ekstra utsatt.

Dette kan eksperten gjøre:

Hvis du er veldig plaget av beinhinnebetennelsen, kan du dempe smertene med betennelsesdempende medisiner, for eksempel Ibuprofen. Det kan også være fint å få analysert løpestilen din for å avklare om du over- eller underpronerer, for å se om du vil ha nytte av spesialtilpassede sko. I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt med operasjon, men effekten er usikker.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: