Mann masserer skulderen
© iStock

Slik kommer du tilbake fra skaden

Får du vondt i en sene eller et ledd, er det dumt å trene videre i ukevis. Smerter fra sener og ledd er tegn på at strukturene er stresset og trenger avlasting.

25. september 2018 av Brian Henneberg

Veien tilbake fra skade

Prinsippene for å komme tilbake etter skade følger ofte en bestemt formel – uansett hva slags skade du sliter med.

Akutt fase (1-2 døgn):
Det er smerter ved bevegelse og eventuelt også i hvile. Du bør hvile og avlaste. Bruk eventuelt is og NSAID.

Subakutt fase (2-5 døgn):
Smertene har avtatt, men bevegelsesmønsteret bærer fortsatt preg av skaden. Her kan du starte opp med mobilisering og lett belastning.

Tidlig rehabiliteringsfase:
Det er smerter ved belastning. Du kan begynne med spesifikk trening som tung, rolig styrketrening for senevev og teknisk trening for å finne tilbake til en god teknikk. Du kan så smått øke antall repetisjoner.

Sen rehabiliteringsfase:
Nå er det bare smerter ved hard belastning. Du kan øke belastningen og trene teknikk med tyngre belastning.

Normalisering:
Du er symptomfri og kan begynne å trene styrke slik du gjorde det før skaden. Men vær oppmerksom på at mange får skader i samme område igjen, hvis de bare fortsetter som de gjorde tidligere. 

Det er derfor lurt å endre på noe i treningsmønsteret ditt. Det kan både være teknikk, belastning, treningsfrekvens og hvilke øvelser du tar

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

Vil du ha en sterk kropp og unngå skader? Akkurat nå kan du få vårt store treningssett til en helt fantastisk intropris. Settet består av et magehjul, en treningsmatte og treningsstrikker samt en stor guide med øvelser, slik at du kan trene hele kroppen hjemme. I tillegg får du 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som hver måned er stappfullt av inspirasjon, motivasjon og gode råd til treningen. Det beste av alt er at du får alt for BARE 99,50 kr (+49,50 kr i porto - totalt 149 kr.). Det har aldri vært billigere å komme i form. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: