Tre ting du garantert IKKE visste om smerter

Føler du deg av og til som en pingle når du slår deg? Kanskje er du ikke det i det hele tatt. Les dette og bli klokere på smerter.

12. september 2016 av Anna Sjøstrøm / I FORM

Når vi slår oss får vi vondt: vi syter og jamrer oss. Men hvorfor er det slik at noen ting er mer smertefullt for noen mennesker enn for andre? Ekspertene avslører noen interessante fakta om smerter.

1. Høy eller lav smerteterskel Du kjenner sikkert til det. Du dundrer tåa inn i dørkarmen og føler at hele foten er lammet. Kjæresten din gjør det samme et par dager senere men gir knapt nok fra seg et kny. Er du egentlig den pingla du føler deg som? Ikke nødvendigvis, for studier har vist at det er forskjell på hvordan man opplever smerter. Faktorer som infeksjonstall, tidligere opplevelser av smerte samt andre kjemiske endringer i hjernen påvirker hvor vondt du får.

2. Rødhårede er mer følsomme overfor smerte Lurer du på hvorfor du ofte sliter med å bli kvitt hodepinen dagen derpå, og det til tross for at du har tatt hodepinetabletter? Kanskje er hårfargen din årsaken? Studier har nemlig vist at rødhårede mennesker bærer en genetisk variant som gjør at de tar opp smertestillende medisin annerledes enn folk med andre hårfarger. Derfor betraktes de som mer følsomme.

3. Noen mennesker kjenner ikke smerte Det kan høres fint ut å leve uten smerte, men det er det ikke. Tvertimot kan det være utrolig farlig, og det kan blant annet forårsake voldsomme brannskader. På verdensbasis er det bare noen få hundre som har denne medfødte sykdommen som er forårsaket av en genetisk mutasjon som betyr at de sensoriske nervefibrene er underutviklet. De kjenner derfor ikke smerte.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: