© istock

Unngå skader når du løper

Gode råd til hvordan du unngår skader

12. januar 2021 av Lasse Lyhne

Skader

Skader er baksiden av løpemedaljen. De kan ødelegge motivasjonen og formen, men heldigvis kan du unngå dem hvis du trener smart.

Lytt til kroppen

Det er både det enkleste og vanskeligste rådet man kan gi. For når er følelsen av trøtthet og den litt diffuse ømheten i beina noe du kan løpe av deg, og når er det tegn på det er noe mer alvorlig på gang? Det tar tid å bli kjent med kroppen og lære å tolke signalene, men etter hvert vil du bli mer følsom for hva som skjer. Generelt kan man si at ømhet i muskler er mindre bekymringsfullt enn ømhet i ledd og sener. Du kan teste ømheten på neste løpetur. Forsvinner den i løpet av det første kvarteret, kan du løpe videre. Blir den verre, er det hjem og opp med beina.

Hold kan ødelegge treningsgleden fullstendig. Se her hvordan du forebygger hold, og hva du kan gjøre hvis uhellet er ute.

Vær tålmodig

Du blir en bedre løper ved gradvis å øke treningspresset på kroppen. Den enkleste måten å gjøre det på, er å gjøre løpeturene lengre for hver uke. Men det er en balanse, for hvis du går for fort fram, kan det resultere i skader. Løper du tre ganger i uka etter det opplegget vi har skissert på motstående side, så øk lengden bare på én tur om gangen. En uke øker du for eksempel langturen med 5 minutter. Uka etter utvider du tempoturen med 2 minutter. Uka etter det igjen legger du til 30 sekunder i intervallene. Så holder du denne mengden i 1–2 uker, før du øker igjen etter samme prinsipp.

Tenk alternativt

Løping er tøft for kroppen, og spesielt som nybegynner kan du bli veldig støl. På dager da du er øm, men gjerne vil trene, kan du heller droppe løpingen og tenke alternativt. Gode alternative treningsformer er sykling, romaskin, ellipseapparat og svømming, hvis du mestrer teknikken. Du kan i prinsippet beholde den strukturen du hadde planlagt for løpetreningen. Hvis du hadde tenkt å løpe 4 x 3 minutters­intervaller, gjør du altså bare det samme på sykkelen eller i romaskinen.

Løp på mykt underlag

Svært mange løper på asfalt og fortau. Det er gode, jevne underlag, men de gir ingen variasjon i landingen. Det betyr at du hele tiden får den samme slitasjen på kroppen. Sørg for å ta 1–2 av de ukentlige løpeturene på mykt gress, skogsti eller grus. Det demper støtene opp gjennom kroppen og gir mer variert belastning på kroppen og beina. 

Vi har samlet alt du trenger å vite før du skal kjøpe ditt neste par løpesko. Les her. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: