© Colourbox

Verk eller skade?

Hvordan vet jeg om jeg er for skadet til å trene, eller om jeg bare sliter med helt vanlig treningsverk?

16. september 2010 av Jannik Petersen

Det kan være vanskelig å vite forskjellen på skade og treningsverk, og om du har trent helt på grensen for hva du tåler eller overskredet den samme grensen.

På den ene siden er vi flasket opp med mottoet "no pain, no gain", som sier at vi skal gi alt og at treningen ikke virker før det gjør vondt.

På den annen side vet vi at det går hardt ut over formen på lengre sikt hvis vi ikke får trent på grunn av skader.

En av de viktigste tingene å passe på, er om treningen forverrer symptomene. Lytt til kroppen mens du trener, og vurder fortløpende om det virkelig er særlig smart å fortsette.

Dette skjemaet kan hjelpe deg å vurdere hvordan det står til:

Problem Fortsett treningen Avbryt treningen
Kroppen verker i et par dager etter hard trening. Hvis du har trent spesielt hardt, er det helt normalt at kroppen føles sliten, øm og uopplagt. Demp ambisjonene under dagens treningsøkt, eller velg en annen treningsform de neste dagene. Hvis smertene er lokalisert til ett bestemt sted, er det som regel et tegn på at du har pådratt deg en skade. Avbryt dagens trening, og få behandling.
Musklene føles stive og ømme. Hvis problemet avtar etter hvert som du blir varm, og ikke kommer tilbake med økt styrke etter trening, er det sannsynligvis snakk om harmløs treningsverk. Hvis problemet fortsetter eller til og med forverres i løpet av treningsøkten, eller hvis du knapt kan gå etter trening, er det et tegn på overbelastning.
Det gjør alltid vondt under samme type trening. Dropp denne ene øvelsen eller treningsformen, og erstatt treningsmomentet med noe du tåler bedre. Hvis denne formen for trening er avgjørende for at du for eksempel skal kunne delta i en konkurranse, så la være å delta og få rettet opp skaden før du fortsetter denne treningsformen. Få behandling, og finn årsaken til skaden.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: