Verkende vonde akillessener

Jeg har kjøpt nye løpesko og har plutselig begynt å få vondt i akillessenene. Er det en sammenheng?

Ja, det kan det godt være. Den hyppigste årsaken til verkende akillessener er allikevel at man har vært for ivrig med treningen. Løpeformen skal bygges opp langsomt og gradvis, slik at ikke sener og vev overbelastes. En god tommelfingerregel sier at man ikke skal øke antall kilometer mer enn høyst ti prosent fra uke til uke.

Men skoene kan ha noe med saken å gjøre.

Du bør skåne akillessenene ved å redusere løpetreningen betydelig de neste ukene til smerten er borte. Deretter bygger du formen langsomt opp igjen. Tren senen ved å stå på tærne på et trappetrinn slik at hælen stikker ut over trinnet. Senk hælen så langt du kan ned mot neste trinn. Gjør gjerne denne øvelsen 2 x 10 ganger hver dag. Når dette blir for lett, øker du til 2 x 15 og 3 x 15 repetisjoner.

Ta testen under, og klipp eventuelt et hakk i de nye løpeskoene for å fjerne trykket fra senen.

Test

Ta på deg løpeskoene, og strekk vristen slik at toppen av hælkappen presses mot akillessenen. Hvis det gjør vondt akkurat der, er det trolig at skaden skyldes løpeskoene.

Løsning

Hvis skoene trykker på akillessenen, kan du klippe til en kile i den øverste delen av skoens hælparti, slik at trykket mot senen blir mindre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: