Jon Øigarden
© Privat, Glenn Meling, NRK

10 spørsmål til Jon Øigarden

Når Jon Øigarden (45) ikke løser drapsmysterier i ”Mammon” eller spiller ond jarl i ”Vikingane”, tar han helst en skitur på 4–5 timer. Men startnummer på brystet kommer du aldri til å få se ham med.

9. februar 2017 av Niels Christian Thalund

Jon Øigarden

  • Alder: 45 år.
  • Bor: Oslo
  • Familie: Gift med Caroline. De har barna Filip (12), Mirella (10) og Thea (6).
  • Yrke: Skuespiller. Har bl.a. medvirket i: TV-seriene ”Vikingane”, ”Mammon”, ”Helt perfekt”, ”Halvbroren” og ”Berlinerpoplene”, og filmene ”Wendyeffekten”, ”Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama”, ”Kong Curling” og ”Detektor”.

1. Når begynte du å gå langrenn?

– Som alle andre nordmenn begynte jeg å gå på ski da jeg var liten. Fra 2.–3. klasse på barneskolen trente jeg langrenn aktivt. Det drev jeg med opp til 8. klasse, selv om jeg aldri hadde noe mål om å bli best. Så var det en periode, rundt da jeg gikk på videregående, at jeg var lei av ski, før jeg tok det opp igjen i starten av 20-åra. Da kjøpte jeg meg nye racingski og gikk på smørekurs. I voksen alder har jeg gått forholdsvis mye.

2. Hva har gjort at du har blitt så glad i å gå på ski?

– Det er en treningsform som ikke oppleves som trening, og det er en morsom måte å bevege seg på. Man kommer langt på kort tid, får vært ute i naturen og så er det god trening. Det er rett og slett deilig å være ute og gå på ski. Jeg tenker ikke at ”Nå skal jeg trene”, men jeg synes det er gøy å gå på ski og liker måten å bevege meg på. Følelsen av å være i flyt, å gå tre timer i det tempoet, det er fantastisk. Og jeg elsker utstyr. Jeg er glad i å kjøpe nytt utstyr.

3. Hvor ofte går du på ski?

– Hvis det er bra vinter, går jeg tre ganger i uka, helst fire. Før var jeg ivrigere. Så fort det kom litt snø, dro jeg og en kompis til Lillehammer eller Ringkollen for å gå på ski. Det er vel tre-fire år siden jeg sluttet med det. Nå må forholdene ligge til rette, men når det gjør det, blir det mange, lange turer. For to år siden var det utrolig bra forhold. Da gikk jeg i Frognerseteren til uti mai, men da gikk jeg på slush til slutt. Når det er en god vinter, og man har kommet inn i det og funnet flyten, vil man ikke at snøen skal ta slutt. Nede i byen kan det ha vært helt bart lenge, men på Frognerseteren kan det fortsatt være kjempefine skiforhold.

4. Hvordan trener du?

– Det blir alt fra en time til fire-fem timer hver gang. Hvis det er fine forhold, kan en typisk skitur være å gå til Kikut, enten fra Sognsvann, Kjelsås eller Frognerseteren, litt ut fra forholdene. Jeg liker å kose meg med langrenn og gå lange, rolige turer. For meg, også i forhold til jobben, er trening et sted der jeg kan slappe av og ha lave skuldre.

5. Hvor målrettet trener du?

– Jeg driver ikke med målrettet trening. Går man halvannen time eller mer, blir det alltid god trening, men intervaller for eksempel, trener jeg ikke. Jeg har pulsmåler, og prøver å ikke ha for høy puls, så jeg går med ganske lav puls i to-tre timer. Det er en treningsform jeg liker bedre. Og hvis det er en liten bakke, kan jeg heller gå på litt der. Men å spurte i ett minutt ganger fire og sånt, det driver jeg ikke med.

6. Trener du noe annet?

– Jeg kjøpte rulleski for noen år siden. Da hadde jeg gått litt på rulleski noen år tidligere. Men så trynet jeg skikkelig. Det gikk bra med meg, men jeg fikk ikke noe tenning på det. Jeg er nødt til å få tenning for å trene noe, og det fikk jeg ikke. Ellers så løper jeg en del. Jeg liker å løpe i terrenget.

7. Pleier du å gå på ski sammen med andre?

– Jeg pleier ofte å gå sammen med noen. Det liker jeg veldig godt. Men det blir til at jeg går mye alene også. Med mitt frie yrke har jeg jo litt spesielle arbeidstider. Jeg kan ofte gå på ski midt på dagen, og det er det jo ikke så mange andre som kan.

8. Hvordan kombinerer du det med jobb og familie?

– Hvis jeg jobber om kvelden, har jeg dagen fri. Noen ganger jobber jeg mye i en periode og har fri noen dager. Noen ganger blir det kveldsgåing og noen ganger går jeg om morgenen. Jeg tilpasser meg til arbeidstiden. Det beste er å gå om morgenen. Da får jeg en god start på dagen, og så har man fri til andre ting etterpå. Familien må jeg tilpasse meg til. Jeg går når det er åpninger for det, men kan jeg ikke, så kan jeg ikke. De dagene det er fint vær og gode forhold gjør jeg alt for å komme meg ut.

9. Går du renn også?

– Nei! Jeg kan ikke tenke meg noe mer uinteressant enn å gå skirenn. Jeg gikk mange renn da jeg var yngre. Det var så mye stress og mas. Hvorfor skal jeg konkurrere? Jeg er ikke interessert i å være best til å gå på ski. Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å dra opp på fjellet med startnummer og sekk og konkurrere med en masse menn i trikot. Jeg trenger ikke konkurrere verken med meg selv eller andre for å føle meg vel.

10. Hva er din største opplevelse i skisporet?

– En kompis og jeg gikk en måneskinnstur til Kikut klokka 12 om natta. Det var 25 minus. Da gikk vi ganske forsiktig. Jeg husker jeg tenkte ”Hvis en av oss tryner, er det ikke gøy. Hvis det skjer noe nå, så er det kaldt”. Men det var så flott ute. Det var en helt fantastisk tur! Da jeg kom hjem var jeg like høy som om jeg hadde drukket fire espresso. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: