Bruk terrenget når du trener langrenn

På samme måte som når du løper, kan du utnytte mulighetene terrenget gir deg, også når du trener langrenn.

1. februar 2011

Kupert terreng gir naturlige intervall- og intensitetsvariasjoner. I bratte motbakker øker pulsen raskt, og i utforbakkene kan du hvile i utforstilling eller med hviletak, slik at du får roet ned pulsen.

Det gjelder altså å utnytte terrengets naturlige utfordringer, slik at du får optimalt utbytte av tiden på skiene. Det finnes flere tilnærmingsmåter for å få til dette. Du kan for eksempel bli sterkere og god på bratte bakker ved å legge inn egne bakkemomenter i øktene.

Bruk pulsklokke, og mål tidsbruk, bakkelengde, stigning og så videre for å se utviklingen. Oppsøk gradvis brattere bakker, og gå tilbake til de lettere bakkene du tok først for å måle fremgang.

Du kan også leke deg med stigningsløp: Her kan du øke tempoet gradvis på flate strekninger, eller i motbakker der tempoet økes i en jevn kurve. Tempo- og rytmeskift er også effektivt. Veksle mellom ulike teknikker, fra staking til dobbeltdans, enkeldans og padling. Forsøk å holde den raskeste teknikken så lenge du kan i motbakkene.

Øvelser du kan legge inn i øktene

  • Bikkja i bakken: Grip tak i skituppene, og kjør ned bakken.

  • Staking i motbakke: Stak lengst mulig opp bakken, og prøv å slå din egen rekord.

  • Stakekonkurranse: En rett og lang strekning med parallelle spor egner seg ypperlig for stakekonkurranse.

  • Is i sporene: På dager med isete løyper kan du få opp en vanvittig fart på skiene. Utmerket for å få fartsfølelsen. Nesten som i en vindtunnel.

  • Utforkjøring: Mange er redde for å kjøre fort nedover. Kjør økter i stadig større bakker med brattere stigning og krappere svinger. Telemarkkjøring i lave sko er svært nyttig for å forbedre utforegenskapene og stabiliteten.

  • Frekvensdrag: Gå diagonalgang uten staver i en slak bakke. Skøyting i brattere bakker.

  • Klatring: Mister du fart og rytme i motbakkene? Kjør rytme- og teknikkøvelser med og uten staver der bakken har klare skift.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: