© Scott Markevitz

Guide: Fem eksotiske skiturer

Glem alt om tradisjonell skiturisme og preparerte løyper. Her har du en reiseguide til fem eksotiske skidestinasjoner.

25. januar 2013 av Morten Lund

1. PUDDER I JAPAN

Hva I skisammenheng er Japan først og fremst kjent for sin bunnløse puddersnø. På Hokkaido, landets nordligste øy, finner du blant annet løssnødestinasjonen Niseko. Hvert år faller det så mye snø at det bare er legendariske områder i Alaska som kan måle seg.

Hvordan Fly til Tokyo og derfra videre til Hokkaido. Total flytid er 13–14 timer, pluss buss til byen Niseko. Byen fungerer som base på øya, og mange av innbyggerne snakker engelsk.

Mange velger Black Diamond Lodge som base. Her kan du leie en guide som kjenner skiområdene på Hokkaido ut og inn, og du kan leie skredutstyr. Se mer på www.bdlodge.com

2. HELISKI PÅ ISLAND

Hva Island byr på helikopterskiing av unik karakter. Helikopteret tar dere opp til en fjelltopp med urørt snø, før dere setter utfor en flere kilometer lang bakke. Som ekstra krydder på turen kan du også være med og gi navn til nedkjøringer som aldri tidligere er gjort.

Hvordan Fly direkte til Reykjavik. Artic Heli Skiing er operatør og tilbyr spesialtilpassede og ikke minst eksklusive opplevelser. Det koster riktig nok over 20 000 kr for fire dager, men har du pengene, er det en opplevelse for livet.

Se mer på www.arcticheliskiing.com (De flyr også på Grønland)

3. CATSKIING I MAKEDONIA

Hva Catskiing foregår med ombygde løypemaskiner som tar deg til det beste løssnøområdet i nærheten. Maskinene har kortere rekkevidde og fungerer derfor best i mindre fjellområder, for eksempel Šar Planina-fjellene. Det er ikke så mange høydemeter, men mange forskjellige ruter å velge mellom.

Hvordan Fly til hovedstaden Skopje. Derfra er det cirka én times reisetid til skiområdet.

Eskimo Freeride er catskiing-arrangør. Se mer på www.eskimo-freeride.com

4. SKISAFARI I CANADA

Hva Luftig, canadisk "champagnepudder" i de tre legendariske områdene Banff, Kicking Horse og Revelstoke. Sistnevnte får 12–18 meter snø hvert år! Canada byr på fenomenale forhold for løssnøkjøing med adgang til løypene direkte fra heissystemet.

Hvordan Med litt research på nettet kan du godt sette sammen skieventyret i Canada etter eget hode. Fly til Calgary og lei en bil slik at du kan reise fritt i skiområdene. Foretrekker du å la andre ta seg av selve reisen, finnes det pakkereiser fra 13 000–14 000 kroner, for eksempel fra Spies. Utgifter til heliski og catski kommer i tillegg.

5. RANDONEE I NORGE

Hva Her hjemme finnes det enestående muligheter for løssnøkjøring også om sommeren, hvis du tar turen nordover til et område nordøst for Narvik og sør for Tromsø. På en vakker fjordstrekning mellom Balsfjorden i sør og Norskehavet i nord finner du helt unike skimuligheter. Du bor ombord på en ombygd gammel ferje og våkner hver dag til nye spektakulære toppturer med tourski på føttene.

Hvordan Fly til Tromsø. Med litt planlegging er det mulig å få flyturen for rundt 600 kroner hver vei. Resten av opplegget fungerer som helpensjon, inkludert guide, kost, losji og mulighet for leie av skiutstyr.

Se mer på www.polarcharter.no

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: