© Jakob Helbig

Kortsvinger

Fire grunnregler som gir perfekte kortsvinger og bedre kontroll over skiene.

30. november 2010

Første grunnregel når det gjelder kortsvinger, handler om maksimal bevegelighet på skiene. I kortsvinger blir bevegelsene raskere fordi du tar mange flere svinger. Er du stiv som Bambi på glattisen, må du altså først sørge for å slappe av, bli myk og smidig i kroppen, og spesielt i knær og ankler.

Tenk på at du fremfor alt skal holde kroppen i ro og unngå å bli slått ut av balanse av småkuler og groper i løypa. Bena skal fungere som fjærer og støtdempere, på samme måte som understellet på en bil. Du er på god vei hvis du klarer å få inn en grunnleggende følelse av bevegelighet.

Start svingen ved å vippe skituppene litt nedover, slik at de styrer skiene inn i svingen. Gjør klar til å rotere/vri skiene i svingen ved å fokusere på å legge nesten hele kroppsvekten på den ytterste skien. Begynn så vidt å kante skiene fra føttene og hoften.

© Jakob Helbig

Godt inne i svingen gjelder det å legge kraftig trykk på skiene. Bøy knær og ankler, og la kroppsvekten presse skikantene mot underlaget (fortsatt med 90 prosent av kroppsvekten på ytterste ski). Skap en kraftig kanting ved å stramme fotleddene og trykke knærne frem- og innover i den retningen du vil svinge.

© Jakob Helbig

Etter det maksimale trykket sist i svingen, satser du med en hopplignende bevegelse fra knær og ankler og utnytter skienes spenst til å slippe taket i svingen og sende deg videre til neste sving. Sett staven i bakken på innsiden, nøyaktig samtidig som du skifter fra den ene kantingen til den neste.

© Jakob Helbig

Så er det bare å fortsette i en god rytme nedover bakken med et smil om munnen. Du mestrer teknikken når du klarer å holde jevn rytme og konstant hastighet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: