© Colourbox

Om å stake med magen

Stram magemusklene og bøy deg fremover samtidig som du setter stavene i snøen.

24. februar 2012 av Richard Kingstad

Fordeler

Armene avlastes, noe som blant annet gir mindre treningsverk. Du orker å stake over lengre strekninger, og du klarer å holde et høyere tempo over lengre tid. Dessuten blir skituren mer behagelig ettersom du blir mindre sliten i armene.

Slik gjør du

Dette er et tips for deg som trener langrenn i preparerte løyper, og som kanskje deltar i et og annet renn.

Først tar du en titt på stavene. Riktig stavlengde er en forutsetning for å kunne stake så effektivt som mulig. Ved å trekke cirka 30 cm fra kroppslengden får du et tall som normalt stemmer godt med lengden stavene bør ha.

Stavisettet starter fra en høy kroppsposisjon i rett vinkel mot bakken, omtrent fremme ved tærne. Vinkelen i albuene skal være ca. 90 grader.

Stram magemusklene og følg etter med armene, og avslutt bevegelsen med snert i håndleddene og åpen hånd.

OBS! Staking fungerer like godt på rulleski som ved langrenn, og teknikken er den samme. Tren gjerne opp styrke og selvtillit ved å stake oppover bakker som du ikke tror at du klarer.

Derfor virker det

I moderne langrenn er det mye å vinne på å bruke stavene – og kroppen – på riktig måte. Den vanligste feilen som mange begynnere gjør når de staker, er at de bøyer bena for mye. Bena skal være nesten rette. Grunnen er ganske enkelt at for mye kraft rettes nedover og ikke fremover jo mer du bøyer bena. Så hold bena strake, og begynn stavtaket fra magen – altså ikke fra armene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: