Mand står på rulleski i naturen, Sommer, Sol

Slik trener du på rulleski

Rulleski er en suveren treningsform for så vel langrennseliten som for helt vanlige mosjonister. Det skyldes at denne fartsleken på asfalt gir effektiv helkroppstrening samtidig som du løfter kondisjonen atskillige hakk. Dessuten byr rulleski på trening med svært lav skaderisiko.

1. september 2011

Hjelm må til. I utforbakkene kommer du nemlig lett opp i over 30 km/t.

Hansker er godt å ha. Stakingen er brutal mot hendene, og det er lett å få vannblemmer. Smør gjerne inn hendene med vaselin før du tar på deg hansker og gir deg av gårde.

Vekten skal ligge litt fremover på skiene, slik at du nærmest faller litt fremover og dermed løfter hælen automatisk og sparker fra.

Skistavene kan godt være et par helt vanlige skistaver. Du bør allikevel utstyre dem med spesielle, herdede spisser slik at stavene tåler kontakten med hard asfalt.

Støvlene kan godt være de vanlige langrennsstøvlene. Bare skospissen er festet til skien, mens hælen er løs.

Bakhjulet på klassiske rulleski har en innebygd sperremekanisme som blokkerer hjulet under frasparket.

Hjulene fås med ulik bredde og rullemotstand. Såkalte toerhjul med middels motstand er greit for de fleste. Jo bredere og mykere hjul, desto større er rullemotstanden.

Rulleski er rundt 70–80 cm lange og altså vesentlig kortere enn langrennsski. Om du velger klassiske rulleski eller skøytetypen, er et spørsmål om smak. Her ser du klassiske rulleski.

Bytt om på skiene når du er halvveis gjennom treningsøkten. Dermed unngår du å slite hjulene skjevt, og da holder de lenger.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: