© Colourbox

Slik forebygger du vonde muskler

Følg syv enkle råd og unngå muskelverk dagen etter trening.

Tilpasset trening: Ikke tren hardere enn kroppen din tåler. Det gjelder spesielt ved nye aktiviteter, der du – avhengig av treningsmengden – bør bruke 2–3 uker til tilvenning. Det er også viktig å trene regelmessig, slik at musklene får sjansen til å venne seg til belastningen.

Varm opp: Hvis musklene er varme før du gir deg i kast med selve treningen, vil også verkingen etter økten bli mindre.

Trapp ned: Ved å redusere belastningen under siste del av treningen, får du fjernet en del av de slaggstoffene som hoper seg opp i musklene under økten, og som kan bidra til verkingen.

Spis riktig: Du kan forebygge verking ved å få i deg protein og karbohydrater umiddelbart etter treningen. Disse næringsstoffene hjelper nemlig musklene med å komme til hektene. Ved hjelp av antioksidanter, for eksempel fra frukt, og omega- 3-fettsyrer, for eksempel fra fet fisk, forebygger du også betennelsestilstander i musklene.

Tren lett dagen derpå: Etter en hard økt vil restitusjonstrening, gjerne i form av en lett sykkel- eller løpetur, dempe verking.

Strekk ut: Atskillige undersøkelser, blant annet ved det anerkjente Cochrane Center, har slått fast at strekkøvelser ikke har noen virkning på verkingen etter trening. Andre eksperter peker likevel på at forsiktige strekkøvelser 3–4 timer etter treningen kan ha en viss virkning. Det er også bred enighet om at strekkøvelser generelt er bra for musklene og øker bevegeligheten i bindevevet rundt muskelen.

Isbad: Kaldt vann på maks 15 grader hemmer betennelsestilstanden i musklene. Det beste er faktisk et realt isbad.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: