Slik kommer du enkelt i gang med Stand Up Paddle

Stand Up Paddle er en idrett som stadig får flere utøvere. Det konkurres på profesjonelt nivå, men mange har også kastet seg over idretten fordi den trener hele kroppen og utfordrer både styrke, balanse og kondisjon.

31. august 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

VM i Stand Up Paddle

Denne helgen ble VM i Stand Up Paddle ( SUP) arrangert i Københavns havn utenfor operaen. Og før lørdagen og søndagens konkurranser bød fredagen på SUP Crossing. Copenhagen SUP Crossing var et breddearrangement der både proffe, amatører og nybegynnere kunne komme og stå på et surfebrett. 

Vi tok en prat med den firedobbelte verdensmesteren Casper Steinfath, og lokket ham til å lære oss å komme oss opp på brettet og fram på vannet. 

Den danske verdensmesteren Casper Steinfath og vår journalist, Julie-Elsebeth Crone Johannesen, som skulle prøve seg på SUP. 

Stand Up Paddle for nybegynnene

I Stand Up Paddling står du på et surfebrett og padler deg fram med ei åre. Idretten drives på alle nivåer - og både i bølger og på flatt vann. Utstyret består av et brett, ei åre og en såkalt leash - som er den linen som spenner beinet fast med brettet. I varme himmelstrøk holder deg med badetøy, men hvis det er kaldt er det lurt med våtdrakt. 

Brettet kan både være oppblåsbart, som gjør det lett å transportere og er utmerket til nybegynnere på flatt vann, eller du kan bruke et fast brett av glassfiber, som er best når du er litt øvet og begynner å komme deg ut i bølgene. Vår journalist var ute på et oppblåsbart brett, som imidlertid ikke føltes oppblåsbart. 


Vår journalist utstyrt med alt som trengs for SUP

10 trinn for å komme i gang med SUP

1.  Legg brettet i vannet og krabb ut på brettet slik at du sitter på knærne med åra i hendene - i starten kan du støtte deg med hendene på brettet. 

2. Kjenn etter på brettet hva som kreves av balansen. Slipp hendene og løft rumpa opp fra brettet, slik at du står på knærne. 

3. Begynn å brukte åra for å komme deg framover. Og kjenn hvordan brettet reagerer på takene. 

Find balansen på brettet før du begynner å padle

4. Nå gjelder det å komme seg opp. Sett armene på brettet og reis deg opp mens du støtter deg. 

5. Når føttene står solid midt på brettet med en skulderbreddes avstand, er du klar til å slippe med armene og reise deg helt opp. 

6. Hold tyngdepunktet lavt ved å bøye lett i knærne og å holde ryggen rak. Da holder du balansen bedre. 


7. Begynn å padle framover. Jo langsommere du kommer fram, desto færre tak kan du ta før du må bytte side. I starten vil ett-to tak på hver side derfor være nok. Når du får litt fart på brettet, kan du ta fem-seks tak på hver side før du bytter. 

8.Når du padler, gjelder det å få åra så langt fram som mulig og bruke den nederste armen til å trekke åra inn mot kjernemuskulaturen. Da bruker du hele styrken i kjernemuskulaturen - og ikke bare armene. Stopp taket når du når føttene - etter det vil åra bare senke farta. 

En skulderbredde mellom beina - ned i knærne  - øverste arm stikker åra frem - nederste arm trekker åra inn mot kjernen.  

9. Når du får god fart gjelder deg å huske langrennsteknikken og prøve å skubbe føttene og brettet fram hver gang du tar et tak med åra. På den måten kommer du enda lenger fram med få tak. 

10.  Jo tettere på brettet du tar takene, desto mer vil du surfe rett fram. Hvis du vil snu, kan du derfor ta takene lengre vekk fra brettet. 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: