Slik skal du tøye ut

Uttøying bidrar til at det er lettere for deg å komme ut i de stillingene som kreves for å utføre en bevegelse. Men det er ikke uten betydning når og hvordan du tøyer ut.

26. juni 2018 av Dina Christiansen

Bindevevets bevegelighet kan påvirkes med statisk og dynamisk uttøying. Det er både fordeler og ulemper ved de ulike tøyeøvelsene, alt etter hvorfor og når du bruker det. 

Statisk uttøying

Statisk uttøying er den klassiske formen for tøying,som ofte tar fra 15 sekunder til flere minutter. Statisk uttøying er avslappende og avstressende, og fungerer derfor fint å bruke etter en hard trening. Det kan imidlertid ikke redusere muskelømhet, selv om mange tror det. 

Statisk uttøying er ikke opplagt å bruke som oppvarming, fordi tøying som varer mer enn 45 sekunder har en nedsettende effekt på styrke og eksplosivitet. Derimot er det et supert redskap for å øke den generelle smidigheten hvis du er flink til å tøye ut ofte. 

Dynamisk uttøying

Den dynamiske uttøyingen foregår i bevegelser der du kommer ut i ytterstillingene. Det er opplagt  bruke før trening fordi nervesystemet aktiveres, kroppstemperaturen øker og bevegelsene kan gjøre spesifikt mot ulike idretter. Det er derfor en fordel å gjøre dynamiske tøyeøvelser som ligner på dem du skal gjøre i treningen. 

Det krever god kroppsbeherskelse, og hvis du er nybegynner kan det være lurt å begynne med de statiske tøyeøvelsene. De dynamiske tøyeøvelsene er gode til oppvarming, men bidrar derimot ikke med avslapning og avstressing slik som statisk uttøying gjør. 

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.


Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: