Snakk deg til riktig tempo

Du behøver ikke å bruke pulsmålere for å styre treningstempoet. Klikk på videoen, og se hvordan stemmen skal høres ut ved forskjellige intensitetsnivåer.

Lysten til å prate under trening blir automatisk mindre i takt med at pulsen øker. Derfor kan nettopp din egen måte å snakke på erstatte den elektroniske pulsmålingen. Prat litt eller ta en trall, så finner du raskt riktig tempo.

Video: Finn treningspulsen med stemmen

Det krever likevel litt trening, og derfor har vi lagd fire videoklipp som viser hvordan stemmen skal høres ut ved forskjellige intensitetsnivåer.

### 60–70 % av makspuls

60–70 % av makspuls Slik høres det ut: Alle stavelser uttales. Praten flyter fint, og du har luft nok til å snakke om det meste. Så hardt trener du: Meget lett trening. Pusten påvirkes nesten ikke, og pulsen er bare litt høyere. Egnet til: Lett restitusjonstrening, oppvarming og nedtrapping samt langsomme langturer.

### 70–80 % av makspuls

70–80 % av makspuls

Slik høres det ut: Ordene gir fortsatt mening, men pusten er litt tyngre. Likevel går praten med treningspartneren relativt lett.

Så hardt trener du: Middels hardt. Du kjenner at du jobber, men det føles fortsatt behagelig.

Egnet til: Utholdenhetstrening. Øker evnen til å bli bedre til å holde ut over lang tid.

### 80–90 % av makspuls

80–90 % av makspuls

Slik høres det ut: Ordene kommer støtvis mellom tunge innpust. Kun korte og konsise hovedsetninger.

Så hardt trener du: Hardt. Det føles også hardt, men fortsatt kontrollert. Pusten går dypt og tungt, og du vil helst ikke prate for mye.

Egnet til: Tempotrening. Du har økt farten kraftig og trener kondisjon og seighet.

### 90–100 % av makspuls

90–100 % av makspuls

Slik høres det ut: Bare et trent øre klarer å skille ut egentlige ord mellom heftig pusting og pesing. Du snakker med enstavelsesord, men gjør det bare hvis du må.

Så hardt trener du: Veldig hardt. Du er helt på grensen og har på ikke overskudd til småprat. Pusten er tung, og musklene mettes raskt med melkesyre.

Egnet til: Korte konkurranser, intervalltrening og fartslek. Suveren kondisjonstrening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: